Harm Jacob Holdt: Det værste ved Trump er, at han snyder sine vælgere

- Han er ligeglad. Han er bare en egoist, siger den kendte fotograf Jacob Holdt om den amerikanske præsidentkandidat Donald Trump.
- De amerikanske vælgere i almindelighed er så uuddannede og har svært ved at gennemskue politik, så det kommer i stedet til at handle om personer, siger den kendte fotograf Jakob Holdt om de amerikanske vælgere.
- De amerikanske vælgere i almindelighed er så uuddannede og har svært ved at gennemskue politik, så det kommer i stedet til at handle om personer, siger den kendte fotograf Jakob Holdt om de amerikanske vælgere. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix/Arkiv

En hæsblæsende valgkamp i USA lakker mod enden, og onsdag får vi svar på, om den næste præsident i USA hedder Hillary Clinton eller Donald Trump.

Fotograf og foredragsholder Jacob Holdt, der blev verdensberømt med sine fotos fra USA i 1970'erne, lægger ikke skjul på, at han støtter demokraten Hillary Clinton. Og foragter republikaneren Donald Trump, som han mener, snyder sine egne støtter: 

- Han er ligeglad. Han er bare en egoist. Og alle mennesker, der stemmer med deres pengepung, regner jeg ikke for ret meget. Det er en katastrofe, at folk ikke kan se ud over deres egen næsetip, siger Jacob Holdt om Trump og fortsætter: 

- Men det værste ved Trump er, at han snyder sine egne vælgere. Han har fået dem til at tro, han kan levere noget. Men det kan han altså ikke, siger Jacob Holdt. 

Uvidende folk stemmer på Trump

Jakob Holdt mener, at de amerikanere, der sætter deres kryds ved Donald Trump, er styrede af politikerlede og manglende viden.

Han har venner blandt fattige, hvide amerikanere og har også opholdt sig blandt medlemmer af Ku Klux Klan, som officielt har erklæret deres støtte til Trump. Men han forstår ikke deres måde at tænke på, fortæller han til Avisen.dk:

- De amerikanske vælgere i almindelighed er så uuddannede og har svært ved at gennemskue politik, så det kommer i stedet til at handle om personer.

Han forklarer, at især vælgere fra Sydstaterne, der har tradition for at stemme republikansk, mest tænker ’ned med skatten’.

- Men de fatter jo ikke, at så er det de rige, der vinder hele tiden, og uligheden vokser.

Mangler debat i medierne 

- Men at fattige, hvide mennesker stemmer på en, der flyver rundt i et fly med guld-plader, er ikke til at fatte. Det er helt vanvittigt, siger Jacob Holdt, der hentyder til Donald Trumps luksuriøse, guldbelagte privatfly, han har brugt under valgkampen.

Han mener, at de amerikanske medier er skyld i de mange Trump-støtter. 

- I modsætning til Danmark, hvor tv og medier konstant debatterer love og diskuterer, hvordan kontanthjælpsreformer påvirker fru Jensen, så kører de amerikanske medier konstant på frygt.

- Der er ingen debat om, hvad de forskellige love vil have af indflydelse på folks liv. Derfor er amerikanerne totalt uvidende overfor, hvad der egentlig foregår. Og så kan de bare blive enige om, at alt, der foregår i Washington, det er bare skidt, siger Jacob Holdt.

Han sammenligner amerikanernes uvidenhed om politik med , at mange danskere er imod EU, fordi de er uoplyste.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.