Harm EL-profil: Tror de, at ledige klør sig bagi?

Enhedslisten raser over planer om at give arbejdsløse dage uden dagpenge og en lavere sats til nyuddannede. Både Socialdemokraterne og fagbevægelsen får skideballe.
Enhedslisten demonstrerer højlydt mod de forringelser af dagpengene, som der angiveligt er planer om. Fotoet er fra en demonstration foran Christiansborg.
Enhedslisten demonstrerer højlydt mod de forringelser af dagpengene, som der angiveligt er planer om. Fotoet er fra en demonstration foran Christiansborg. Arkivfoto: Uffe Weng/Scanpix.

Glem alt om at give arbejdsløse otte dage om året uden dagpenge. Og drop planerne om at give nyuddannede mindre i dagpenge.

Det er det klare budskab fra Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører Finn Sørensen. Han er gal over de forslag, som Dagpenge-kommissionen ifølge TV 2 Finans vil foreslå.

- Tror de, at arbejdsløse går og klør sig bagi og helst ikke vil arbejde? Og tror de, at vi får flere arbejdspladser ved at straffe arbejdsløse på økonomien?, spørger Finn Sørensen.

Over for Avisen.dk understreger han, at Enhedslisten på ingen måde kan være med til de spareforslag, der er sevet ud fra kommissionen.

- Forslagene handler kun om at straffe de arbejdsløse, og det kan vi på ingen måde være med til, siger Finn Sørensen til Avisen.dk.

EL: Usolidarisk

Ifølge TV 2 Finans er der i kommissionen et flertal for et forslag om, at i slutningen af hvert kvartal skal ledige på dagpenge have to såkaldte karensdage. Det vil sige to dage, hvor de ingen dagpenge får. Over et år bliver det til otte dage uden dagpenge.

Derudover foreslår kommissionen, at satsen for dagpenge til nyuddannede sænkes.

De penge, som staten sparer ved at indføre karensdage og give mindre til nyuddannede, skal bruges til at gøre det nemmere for ledige at genoptjene retten til dagpenge.

- Det er dybt usolidarisk, at de arbejdsløse selv skal betale for nogle mindre forbedringer af genoptjeningsreglerne, siger Finn Sørensen, og fortsætter:

- Forslaget om de otte karensdage vil koste en arbejdsløs 6.616 kroner om året. Nedsættelsen af dimittendsatsen vil koste en nyuddannet 8.568 kroner om året. Det er mange penge for en arbejdsløs.

Skideballe til LO og FTF

Fagbevægelsens to store hovedorganisationer, LO og FTF, er ikke med på at indføre otte karensdage om året. Fagbevægelsen vil dog godt acceptere tre dage om året uden dagpenge til ledige. Det skriver TV 2 Finans.

- Jeg forstår overhovedet ikke, at fagbevægelsen vil ind på den bane med karensdage. Det er dybt usolidarisk, hvis medlemmerne af a-kasserne selv skal betale for de mindre forbedringer, som der ligges op til i forhold til reglerne for genoptjening, siger Finn Sørensen.

DF, SF og EL er enige

Finn Sørensen pointerer, at Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti er enige om, at dagpengene ikke skal forringes. De tre partier er derimod indstillet på at bruge flere penge på dagpenge - især så man gør markant mere for at forhindre, at op til 14.000 ledige hvert år ryger ud af systemet for dagpenge.

- Jeg håber meget, at vi tre partier i fællesskab kan få lagt så meget pres på Socialdemokraterne og Venstre, at vi får standset forringelserne, siger Finn Sørensen.

Han påpeger, at hvis man sammenligner statens udgifter til dagpenge for 2013 - med de i finansloven for 2016 skønnede udgifter - så bliver der sparet cirka 4,6 milliarder kroner.

- De penge skal føres tilbage igen. Der er rigeligt råd til et trygt og solidarisk dagpengesystem, siger Finn Sørensen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.