Harald mærker frygten i sin lastbil: Jeg ved ikke, hvor de står næste gang

De mange stenkast fra motorvejsbroer har gjort arbejdsdagen utryg for chauffør Harald Fabricius og hans kollegaer.
Chauffør Harald Fabricius synes, at det er blevet utrygt at køre på vejene efter de mange episoder med stenkast fra broer.
Chauffør Harald Fabricius synes, at det er blevet utrygt at køre på vejene efter de mange episoder med stenkast fra broer. Foto: Harald Fabricius

Den seneste tid har flere episoder med stenkast fra motorvejsbroer chokeret danskerne. Det værste tilfælde skete på Fyn i august, hvor en tysk kvinde døde.

I en ny undersøgelse fra YouGov lavet for Avisen.dk svarer halvdelen af de adspurgte, at de forskellige tilfælde med stenkast har gjort dem mere utrygge, når de selv kører på vejene.

Ud af dem svarer mere end hver fjerde, at de enten pendlede til eller fra arbejde eller kørte i forbindelse med deres arbejde sidste gang, de følte sig utrygge ved at køre på vejene.

Den utryghed kan Harald Fabricius godt genkende. Han har været chauffør i 26 år og er derudover formand for Landsklubben for danske godschauffører under 3F. De mange stenkast har påvirket ham meget.

- Det har fyldt meget i mine tanker. Når jeg kører under broerne lader jeg lige blikket vandre hen over dem for at se, om der er noget, der ser usædvanligt ud, eller om der går nogen rundt deroppe, siger Harald Fabricius.

Han forklarer, at hans kollegaer har det på samme måde.

- Det er en ekstra stressfaktor at skulle forholde sig til i en travl hverdag, hvor vi i forvejen skal holde øje med så meget andet, som for eksempel at nå ud med varer og overholde køre-hviletidsreglerne, siger Harald Fabricius.

Enorm utryghed

For Harald Fabricius er det især tanken om ikke at vide, hvem eller hvad der bliver ramt, som skaber utrygheden.

- Det giver en enorm utryghed, at faren er så ukontrollabel. Det er så forfærdeligt, at mennesker kan finde på at skade andre helt meningsløst. Vi har jo ingen indflydelse på, hvor eller hvornår, det sker. Der er ingen logik i det, siger han.

Det gør det også svært for Harald Fabricius og hans kollegaer at ændre på deres adfærd på vejene.

- Vi ved jo ikke, hvilken motorvejsbro de står på næste gang, så vi kan ikke rigtig undgå at køre bestemte steder, og varerne skal jo ud. Men ens indre alarmberedskab er da opmærksom på en helt anden måde, siger han.  

Harald Fabricius forklarer, at der for nogle år tilbage var nogle episoder med stenkast mod bybusser i Aarhus. Der gik man simpelthen ind og sagde, at hvis de ikke holdt op, ville der ikke længere køre busser i det pågældende område.

- Den form for konsekvens er vanskelig at tage for os, når vi ikke ved, hvor det sker næste gang. Gud forbyde, at det sker igen! siger Harald Fabricius

Taler om frygten

Heldigvis er chaufførerne gode til at bruge hinanden til at snakke om faren og frygten for stenkast, fortæller Harald Fabricius.

- Det er virkelig noget vi snakker med hinanden om i chaufførkredse. Det hjælper os lidt på samme måde, som når falckreddere og ambulanceførere snakker med hinanden om ubehagelige situationer, siger Harald Fabricius og uddyber:

- Som chauffør kører man meget alene og så kan tankerne hurtigt få frit løb. Det kan godt være, at man ikke mærker et ubehag med det samme, men tankerne om det bliver jo sat ind på en psykisk opsparing. I en travl hverdag kan frygten for stenkast godt være den lille dråbe, der får bægeret til at flyde over, siger han.

Han synes, det er forfærdeligt, at man som chauffør kan risikere at blive ramt af stenkast, mens man bare forsøger at passe sit arbejde.

- Det er skrækkeligt, at man kan komme til skade på sit arbejde på grund af en helt udefrakommende trussel. Det må være virkelig syge mennesker, som finder på sådan noget. Det er svært, som almindeligt tænkende menneske at sætte sig ind i sådan en syg tankegang, siger Harald Fabricius.

Han forklarer, at det helt klart vil hjælpe på utrygheden, hvis dem som har gjort det, bliver fanget og straffet for det.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at der bliver gjort rigtig meget for at få det opklaret. Jeg håber inderligt, at de fanger dem, der gør det. De skal stoppes, for det er horribelt, at folk kan finde på at sætte andres liv på spil på den måde, siger Harald Fabricius.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.