Har du tjekket dine feriepenge? Disse danskere glemmer det oftest

Det er de unge, som tilsyneladende stoler blindt på, at udbetalingen af feriepenge er korrekt.
Det var måske en spændende tur på floden som du missede, fordi du ikke fik tjekket om udbetalingen af dine feriepenge var korrekt? Her er det river rafting i Slovenien.
Det var måske en spændende tur på floden som du missede, fordi du ikke fik tjekket om udbetalingen af dine feriepenge var korrekt? Her er det river rafting i Slovenien. Foto: Scanpix/modelfoto

Selvom feriepengene er en afgørende faktor, når familien Danmark planlægger ferie, så tjekker overraskende mange slet ikke om ferie-udbetalingen stemmer overens med virkeligheden.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion for Deloitte.

Her siger 40 procent, at de ikke regner efter. Men det er der god grund til at gøre, for det er helt almindeligt, at der sker fejl.

- Man bør absolut tjekke lønsedlen en ekstra gang, når feriepengene udbetales. Som medarbejder har man nemlig ikke bare ret til feriepenge af ens grundløn, men også af tillæg, bonus og andre udbetalinger fra jobbet. Det er der arbejdspladser, der af og til glemmer, siger Lizette Jørgensen. Hun leder Deloittes Løn Service.

Feriepenge er svært

Som dansker får man minimum en procent i ferietillæg, hvis man har ret til ferie med løn. Har man ikke ferie med løn, optjener man feriegodtgørelse på et feriekort, som man selv skal anmode om at få udbetalt.

- Ligesom mange andre lønposter er feriepenge et kompliceret område. Ser man på den enkelte lønseddel, vil man typisk opdage, at der mange forskellige poster, som hver især har indflydelse på, hvad man har ret til af feriepengene. Derfor har vi også set eksempler på lønsedler, hvor der er fejl i udregningerne. Det kan betale sig at tjekke efter en ekstra gang, siger Lizette Jørgensen.

De ældre tjekker mest

De ældre er i øvrigt mest flittige til at tjekke, om feriepengene stemmer. 

- Af medarbejderne over 50 år siger 65 procent, at de tjekker, om feriepengene passer. Det gør kun 42 procent af de unge under 30. Som ung har man måske en tendens til at stole blindt på, at lønbogholderiet har regnet rigtigt, mens de ældre medarbejdere har oparbejdet en sund skepsis.

Uanset alder kan der dog være mange penge at hente, hvis man sætter sig ned og regner efter, påpeger Lizette Jørgensen:

- For mange danskere er tillæg og bonus en væsentlig del af deres løn. Det gælder også, hvis man for eksempel får provision, modtager overtidsbetaling eller enkeltstående gratialer. I alle de tilfælde er det vigtigt, at feriepengene afspejler den reelle lønsum. For den enkelte kan det let dreje sig om flere tusind kroner.

Fakta om undersøgelsen

Epinion stillede blandt andet følgende spørgsmål for Deloitte:
Husker du hver sommer at tjekke på din lønseddel, at du får korrekte feriepenge/ferietillæg af både din grundløn, tillæg, bonus og andre udbetalinger fra din arbejdsplads?

Ja: 56 procent
Nej: 40 procent
Ved ikke: 4 procent

 

Tallene er baseret på i alt 899 interviews med repræsentativt udvalgte danskere i job.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.