Har du råd? Så meget koster vovsen om året

En gennemsnitlig hund koster ejeren cirka 11.000 kroner om året, viser beregninger fra Dansk Kennel Klub. Se fordelingen af udgifterne her.
En almindelig dansk familiehund koster mellem 8.210 og 11.210 kroner om året afhængig af fortæring og kvaliteten af foderet.
En almindelig dansk familiehund koster mellem 8.210 og 11.210 kroner om året afhængig af fortæring og kvaliteten af foderet. Arkivfoto: Iris

Rigtige venner kan ej købes for penge, lyder det kendte omkvæd. Men udgifterne til menneskets bedste ven kan alligevel godt gøres temmelig præcist op i kolde kontanter.

Ifølge friske beregninger, som Dansk Kennel Klub har lavet for Ritzau Fokus, koster en almindelig dansk familiehund mellem 8.210 og 11.210 kroner om året afhængig af fortæring og kvaliteten af foderet.

- Det er en basis-udregning, vi har lavet, hvor foderet er den eneste variable. Ellers er forsikringen jo den samme, uanset om det er en chihuahua eller en schæfer. Men har man for eksempel en race, der skal klippes i ny og næ, eller en hund, der skal på pension to gange om året, eller måske trænes meget ofte, så bliver det samlede beløb højere, fortæller adfærdskonsulent hos Dansk Kennel Klub, Lise Lotte Christensen.

Det er tale om et konservativt budget uden udgifter til luksusgoder som designer-halsbånd, legetøj og gourmet-godbidder, som mange af de godt 450.000 danske hundefamilier investerer i.

- Hvis jeg skulle spare, ville jeg ikke købe 'blingbling'-halsbånd til 1.500 kroner. De har glimrende basisprodukter i for eksempel Harald Nyborg, Biltema eller Maxi Zoo. Et hundebur til bilen kan man med fordel købe i Den Blå Avis, og hundefoder kan man købe stort ind, når der er tilbud. Det kan være tre sække, hvor den tredje er gratis, siger Lise Lotte Christensen.

Lidt research på, hvilken dyrlæge i nærheden der har de billigste priser på vaccine og andre behandlinger, kan også betale sig. Og så er sygeforsikringen, udover den lovpligtige ansvarsforsikring, vigtig, hvis man vil spare penge i det lange løb.

- Man skal ikke undervurdere fordelen af en sygeforsikring. For mit eget vedkommende passer jeg rigtig godt på mine dyr, men jeg sidder faktisk lige nu og kigger på en hund, der har et hul i kinden fra en tur i skoven. Det kostede 1400 kroner for en rensning og lidt antibiotika til almindelig takst på en hverdag. Og jeg kan ikke forestille mig, at min hund ikke kommer til skade igen, siger Lise Lotte Christensen.

Knoglebrud i forbindelse med påkørsler og skader efter slagsmål er sammen med livmoderbetændelse hos hunhunde nogle af de typiske skavanker, som kan blive meget dyre at behandle, fortæller formand for Den Danske Dyrlægeforening Carsten Jensen.

- Så taler vi om behandlinger, der typisk koster mellem 5.000 og 15.000 kroner. Nogle gange mere. Og så taler vi jo om mange, store udgifter på én gang i forhold til månedsbudgettet. Ofte står man som dyrlæge i den situation, at folk siger, at det er for dyrt. Og så er der desværre kun tilbage at aflive hunden, siger han.

Det koster hunden om året

 

  • Hundeseng, line, halsbånd, børste: 1.500 kr.
  • Hundebur til bil /sikkerhedssele, hundekurv til cykel: 600 kr.
  • Foder (variabel): fra 3000-6.000 kr.
  • Dyrlægetjek /vaccinationer 750 kr.
  • Lovpligtig forsikring: 460 kr.
  • Sygeforsikring: 1.500 kr.
  • Flåt-/loppebehandling: 500 kr.
  • Træning: 500 kr.
  • Total pris for et år med hund: 5210 + foder 3000-6000 = 8.210 - 11.210 kr .
  • Prisen på hunden er IKKE regnet med.

 

Kilde: Dansk Kennel Klub

 

UDVID

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.