Har du kolde hænder og fødder? Så er der dårligt nyt

Har du kolde fødder, hænder og næse, så er du mere sårbar over for sygdom, siger ekspert.
Hvis du døjer med kold næse eller kolde hænder og fødder, har du større risiko for at blive syg. Og det hjælper ikke at varme de kolde lemmer op.
Hvis du døjer med kold næse eller kolde hænder og fødder, har du større risiko for at blive syg. Og det hjælper ikke at varme de kolde lemmer op. Foto: Scanpix/Modelfoto

Visse sygdomme får nemmere fat i din krop, hvis du har tendens til at få kolde fødder, hænder eller næse. Men det hjælper ikke kun at varme de tre kropsdele op. Det fortæller professor i biolog, Allan Randrup Thomsen.

- Det er ikke næsen, der er det afgørende at varme op, hvis den bliver kold. Det er hele kroppen, der skal varmes op, siger Allan Randrup Thomsen.

- Når kroppen bliver kold, så lukker kroppen af for de kar, der sidder mest perifert, så blodtilstrømningen bliver mindre, og så bliver fødder, hænder og næsen kolde, siger han.

Derfor får vi ondt i maven, når vi har spist

Rammer oftest kvinder

Nogle mennesker er mere disponible for at være kold om næsen eller på hænder og fødder end andre, men det er oftest kvinder, der går og fryser.

- Det er arveligt betinget, men ses hyppigere hos kvinder end hos mænd. Det er også de mennesker, som får helt hvide hænder, når de er ude i kulden, og som bliver højrøde, når de så kommer ind i varmen igen, og blodet vender tilbage til hænderne, siger Allan Randrup Thomsen.

Det er dog ikke sådan, at man bliver syg bare ved at fryse eller være kold, men risikoen for at opsnappe en virus eller bakterie er øget på grund af kulden.

- Der er mindre blodgennemstrømning i f.eks. næsen, når den bliver kold. Det påvirker det lokale immunforsvar, og så bliver man mere sårbar. Men det bliver man ikke syg af. Foruden den øgede sårbarhed kræver det, at man bliver udsat for en eller anden infektion, siger han.

5 vigtige grunde til, du skal spise mere grønkål

Generne bestemmer

Det er typisk forkølelse og halsbetændelse, som rammer folk, der ofte er afkølet på næse, hænder og fødder. Men det tyder ikke på, at der kommer en forklaring på, hvorfor nogle får kolde lemmer.

- Det er formodentlig subtile forskelle i generne, der gør, at nogle er mere disponeret for hyppige infektioner end andre, og forskningen er kun lige begyndt at tage hul på, hvad det betyder i praksis. Man finder nok ikke en behandling sådan lige med det samme, men det vigtigste, synes jeg, er også først at få en forståelse, siger Allan Randrup Thomsen.

Hvis du bliver syg, hvad er så den bedste behandling? Se sygdomsmyternes fup og fakta på femina.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.