Har du kigget på din 'bummelum' i dag?

Omkring 80 procent af vores immunsystem sidder i tarmene, og derfor skal du behandle og kende dine tarme godt, hvis du vil være sund og glad – vi guider dig.
Har du helt styr på, hvordan din afføring skal se ud, hvis den skal være sund?
Har du helt styr på, hvordan din afføring skal se ud, hvis den skal være sund? Scanpix

Toiletbesøg og afføring er for rigtig mange kilde til bekymringer og spekulationer. Det fungerer ikke, der er for meget eller for lidt, det gør ondt, er flovt eller noget helt andet…det er i hvert fald et prækært emne, men det bør det ikke være.

Ifølge P.hd. studerende og bestsellerforfatter til bogen ”Tarme med charme – alt om et undervurderet organ” Giulia Enders, er det vigtigt, du værdsætte dine tarme og passe godt på dem.

LÆS OGSÅ: 6 små måder at sige: jeg elsker dig

Hun har i et længere interview med ALT for damerne fortalt, hvor vigtig dine tarme er for både dit heldbred og især dit humør.

Sådan tjekker du din afføring

I bogen, der er solgt over en million eksemplarer i Tyskland, hvor Giulia Enders stammer fra, forklarer hun meget ligetil, hvordan din lort skal se ud, hvis du vil tjekke, om den er helt i orden.

Der findes syv typer lort – og nummer 3 og 4 er de, der er bedst. Her er du sundest.

1: Hård, klumpet, usammenhængende og svær at komme af med.

2: Klumpet og formet som en pølse.

3: En pølse med revner i overfladen.

4: En blød og glat lort, der er formet som en pølse eller en lang slange.

5: En blød sag med bløde kanter.

6: En grødlignende lort med uformelig klatter og ujævne kanter

7: Uden form, vandig og helt flydende.

LÆS OGSÅ: Sådan ødelægger et åbent kontor dit job

Sådan bliver din tarm sund

Forhåbentlig lander din lort på nummer tre eller fire, for så er du godt kørende. Gør den ikke det, ja så skal du arbejde lidt mere med dine tarme, og her giver Giulia Enders gode råd til ALT for damerne og til dig om, hvad du kan gøre.

1.
To-tre timer efter et måltid skal du mærke efter, hvordan du har det. Har du ondt i maven? Har du diarre? Eller er der andre tegn på, at din mave har det godt eller skidt?

Tænk derefter, hvad du har spis. Mærk efter, hvordan kroppen har det og overvej om du har haft nok tid til dig selv.

LÆS OGSÅ HUIDE: Bliv sexet på max 15 minutter

2.
Hold øje med, hvad der kommer ud, når du har været på toilettet. Du skal bare gøre det ind imellem, og du behøver altså ikke gøre det til dagens store emne eller tænke over det hele tiden.

Du skal blot forholde dig til det ind imellem, så du ved, hvornår du har normal afføring og hvornår den afviger.

3.
Du skal huske at fodre dine tarme med tarmbakterier. Det betyder, at du skal spise godt og alsidigt. Dine tarme kan ikke leve af hvidt brød eller pasta alene.

Du skal også give dem syrnede mælkeprodukter og fermenterede fødevarer som findes i frugt, kål og grøntsager. Hvis du spiser godt og nok af alt det gode, så kan du nemlig også godt spise lidt af det dårlige, uden det ødelægger noget.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.