Har du grøntsags-fobi? Det er ikke bare en dårlig undskyldning

Der findes faktisk mennesker, der er så angst for at spise grøntsager, at det er godkendt som en fobi på linje med andre pudsige forbier som job-fobi, klovne-fobi, knap-fobi og WC-fobi.
Ikke alle er lige glade for grøntsager og det er ikke altid "bare" en dårlig undskyldning.
Ikke alle er lige glade for grøntsager og det er ikke altid "bare" en dårlig undskyldning. FOTO: Scanpix

Bliver du klam i håndfladerne ved tanken om kål og nervøs, når talen falder på gulerødder? Du er ikke alene- Flere lider af fobi for grøntsager, og et nyt studie fortaget i England har kigget nærmere på folks mest mærkelige fobier, skriver Mirror.

På listen er angsten for grøntsager, men også andre ting, der kan sætte en skræk i livet på folk – en forening, Dynamic You, der netop arbejder med fobi og helbredelse af dem, har sammensat en liste med de ting, de oplever som de mest pudsige.

Men selvom det virker som en sjov ting, at folk kan blive angst for grøntsager, er det en problematik, der skal tages meget seriøs, siger foreningens direktør, Alex Hedger. Mange lider nemlig af angst, og det er et stigende problem i England.

- Selvom visse af dem kan virke ret morsomme, kan en fobi være meget hæmmende og dem, der lider af det, vil omorganisere hele deres liv for at undgå det, de er angst for. For dem er deres fobi ikke noget, de griner af, og derfor bør folk være forstående omkring det, siger han.

Bange for arbejdet

Ikke desto mindre har Alex Hedger stadig samlet en lille liste med de fobier, Dynamic You finder mest pudsige.

På den liste er arbejdsfobi, og den kredser sig om mange ting. Det er ikke en entydig angst, men en mere nuanceret angst for at fejle på jobbet, angst for at blive fyret, tale højt i grupper, være social på jobbet og angst for at skulle løse de opgaver, der stilles.

Angst for grøntsager

Det er faktisk en angst, der er mere normal, end man skulle tro. Og foreningen har behandlet flere personer, der er bange for grøntsager med bestemte farver eller former. Man skulle tro, at det handlede om angsten for at spise dem, men sådan er det ikke altid. Det kan lige så vel være ubehag ved deres udformning.

Fobi for klovne

Man hører ind i mellem historier om folk, der er skrækslagende for klovne. Og ja, det er altså også en ret udbredt frygt. Faktisk er mange så bange for klovne, at de undgår steder, hvor de kan dukke op, altså de springer cirkus og andet over.

En knap skaber frygt

Ja, det lyder lidt mystisk. Men man kan faktisk godt være så bange for knapper, at det resulterer i, at der kun købes tøj med lynlås. Den fobi handler ganske ofte om en angst for huller.

Tisse? Nej tak

Det er ikke så ofte en angst for at tisse, som det er en angst for at blive fanget i det. Det kan have ret store konsekvenser for folk, hvis ikke de kan tisse andre steder end eksempelvis derhjemme og kan føre til, at folk holder sig fra at indtage væske.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.