Har du en blodprop? Her er tegnene, du skal holde øje med

En blodprop kan have fatale følger, hvis den ikke opdages i tide. Her er, hvad du skal holde øje med af symptomer, så du ikke overser en blodprop.
Får du pludselig smerter i brystet, skal du straks søge hjælp.
Får du pludselig smerter i brystet, skal du straks søge hjælp. Scanpix.

Det kan være farligt for dig, hvis du overser en blodprop. Derfor skal du altid holde øje med, om din krop opfører sig anderledes, eller om du har ondt steder i kroppen, som du normalt ikke mærker noget til, fortæller doktor Luis Navarro, der står bag The Vein Treatment Center i New York til Prevention:  

- Det er vigtigt at kunne genkende symptomerne, fordi de ofte er små og nemme at overse.

Det er nødvendig med den rette behandling, hvis du rammes af en blodprop - her er, hvad du skal holde øje med:

1. Hævelser på kroppen

Hvis dit ben eller din arm pludselig hæver op, er der noget galt. 

- En blodprop kan blokere for blodtilførelsen til benet og blodet, som sidder fast, kan være skyld i hævelserne, siger Luis Navarro.

Det er et af de tegn, som er nemme at overse, for vores krop hæver ind imellem op, selvom der ikke er noget galt. Men sker hævelserne hurtigt og gør det ondt, bør du blive mistænksom.

2. Ondt i kroppen

Hvis du begynder at få ondt i en arm eller et ben, skal du ikke altid slå det hen og tro, at du har muskelsmerter. Du kan nemlig være ramt af en blodprop. Bliver det område, som gør ondt, også hævet, skal du søge læge.

3. Ondt i brystet

Får du pludselige brystsmerter, skal du reagere hurtigt. Du tror måske, du er ved at få et hjertetilfælde, men du kan også have en blodprop, for symptomerne er nærmest ens - uanset om det er det ene eller det andet, er dit liv i fare, og der skal ringes efter en ambulance straks.

4. Problemer med vejrtrækningen

Hvis du begynder at hive efter vejret og får hjertebanken, skal du stoppe op og mærke efter. En blodprop i lungerne vil gøre det svært for dig at trække vejret, så her skal du altså igen handle hurtigt. Du riskerer at besvime eller blive svimmel, og det er din krop, som sender nødråb ud.

5. Du hoster

Hvis du rammes af en uforklarlig hoste, som ikke vil stoppe, bør dine alarmklokker ringe. Har du samtidig ondt et sted i kroppen, eller svært ved at trække vejret og hjertebanken, er det ret gode tegn på, at du måske er ramt af en blodprop. Søg hjælp straks. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.