Haps! England snupper halvdelen af dansk kæmpe-fangst

Maksimalt halvdelen af de 1,7 milliarder skattekroner bagmandspolitiet har sporet, finder tilbage til Danmark.
Fordi England har hjulpet i efterforskningen, har landet ret til halvdelen af de forsvundne danske skattekroner, som eventuelt kan konfiskeres efter en retssag,
Fordi England har hjulpet i efterforskningen, har landet ret til halvdelen af de forsvundne danske skattekroner, som eventuelt kan konfiskeres efter en retssag, Foto: Arkiv Iris/Scanpix

Bagmandspolitiet har beslaglagt 1,7 milliarder kroner på udenlandske bankkonti i sagen om mulig svindel med udbytteskat. Men pengene har lang vej hjem.

Danmark kan i første omgang maksimalt beholde halvdelen af de 1,7 milliarder forsvundne skattekroner, som bagmandspolitiet har fundet, fortæller juraprofessor fra Aalborg Universitet Lars Bo Langsted.

- Det vil være halvdelen af det beløb, der ender med at blive konfiskeret, som kan komme den danske statskasse til gode. De britiske myndigheder har hjulpet, og er berettiget til halvdelen af gevinsten, siger han til Ritzau.

- Det forudsætter også, at det altså lykkes at bevise, at de 1,7 milliarder stammer fra den her refusion af udbytteskat. Og det kræver en helt anden bevisførelse end at få dem beslaglagt, siger Lars Bo Langsted.

En række adresser i Storbritannien blev tirsdag ransaget. Ved disse aktioner blev der beslaglagt bevismateriale med forbindelse til 12 selskaber.

Bagmandspolitiet har mistanke om, at de beslaglagte penge stammer fra økonomisk kriminalitet, idet de menes at være unddraget den danske statskasse i forbindelse med refusion af udbytteskat.

Lars Bo Langsted ser bagmandspolitiets ageren som et tegn på, at man har en god sag.

- Det er jo lykkes for bagmandspolitiet at spore pengene på så sikker en måde, så man har fået en dansk dommer til at afsige en godkendelse om beslaglæggelse. Det tyder på, de har en god sag, siger Lars Bo Langsted.

Minister: Et vigtigt skridt

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) finder det glædeligt, at Bagmandspolitiet nu har beslaglagt en del af de penge, som den danske statskasse er blevet svindlet for i forbindelse med sagen om udbytteskat.

1,7 milliarder ud af de cirka 6,2 milliarder kroner skattevæsenet angiveligt er blevet snydt for, er ind til videre beslaglagt i Storbritannien.

- Det er et stort og vigtigt skridt i retning af, at få ført de ansvarlige til ansvar, siger Karsten Laurtizen til et pressemøde.

Ifølge ministeren skal man stadig være varsom med at forvente, at pengene igen havner i Danmarks statskasse.

Selvom der er kun er tale om en mindre andel af de over seks milliarder kroner som skatteborgerne er blevet franarret, så anser skatteministeren stadig beslaglæggelsen som en succes.

- Det er vigtigt at få bragt nogen til ansvar for dette store svindelnummer, og dernæst få pengene tilbage i statskassen, siger skatteministeren.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.