Hans Engell spår: Folketingsvalg kommer til oktober

Nu peger alt på, at danskerne skal til folketingsvalg allerede til oktober, mener politisk kommentator Hans Engell.
Et efterårsvalg er nu realistisk, mener Hans Engell.
Et efterårsvalg er nu realistisk, mener Hans Engell. Foto: Nils Meilvang/Scanpix/Arkiv

Sidste uge troede han ikke helt på det, men nu er Hans Engell næsten sikker: Vi får valg til efteråret.

"Ingen toppolitikere vil sige det til citat, men i kredsen af ministre, ledende Venstre-politikere plus toppen hos Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti tales der nu om folketingsvalg i oktober," skriver Hans Engell i sin klumme i dagens Ekstra Bladet.

Og udover løse rygter på Christiansborgs gange, så ser Hans Engell heller ikke andre løsninger på den politiske krise i blå blok, end at Løkke udskriver valg. 

Løkke kan ikke komme igennem med sin plan

Til Avisen.dk uddyber Hans Engell, at Lars Løkke Rasmussen (V) har bundet sig hårdt op på en helhedsplan, der ikke ser ud til at komme igennem hos blå blok. 

Han spår et folketingsvalg i oktober – eller en af de andre efterårsmåneder, hvor en dansk valgkamp ikke kolliderer med det amerikanske præsidentvalg.

Og selvom han ikke sidste uge troede på det, så er Hans Engell nu mere sikker på, at vi snart kommer til at høre valg-trommer buldre.

- Jeg må indrømme, de seneste dages sondering på Borgen peger i den retning. Jeg kan ikke se, hvordan Løkke skal kunne komme igennem med sin plan. og stemningen i blå blok bliver mere og mere anstrengt, siger Hans Engell og henviser til Søren Papes (K) kritik af Anders Samuelsen (LA). 

Skattelettelser i toppen

Hans Engell forklarer, at Lars Løkke Rasmussens 2025-plan, også kaldet helhedsplan, har udløst en gordisk knude i blå blok.

For mens Liberal Alliance har sat et ultimativt krav til regeringen om topskattelettelser, så står Dansk Folkeparti fast i deres afvisning af selvsamme topskattelettelser.

Og da ingen af de to blå partier ser ud til at rokke sig, så er der ingen anden udvej, end at Løkke må udskrive valg.

- Det er en hård nød at knække. Og hverken Liberal Alliance eller Dansk Folkeparti giver nogle åbninger, så lige nu ser det ikke ud til, at han vil få gennemført sin plan. Og så hårdt, han har bundet sig op på planen, så vil det være et prestigetab, hvis han ikke får den igennem, forklarer Hans Engell.

Fifty-fifty hvem der vinder 

Han tror ikke, Lars Løkke Rasmussen bevist har udformet 2025-planen som et valgoplæg, som der tidligere har været gisnet om. 

- Det har ikke været med henblik på valg. Men han har nok overvejet, at det måske kunne ende der, siger Hans  Engell.

Og kommer det så vidt, kan vi ifølge den politiske kommentator forvente en sand valg-gyser.

- Som det ser ud nu, er det fifty-fifty om det bliver en rød eller blå valgsejr, lyder meldingen fra Hans Engell.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.