Hans Engell giver Pape ret: Stop-kampagnen var et flop

De Konservatives leder Søren Pape gjorde klogt i at indrømme, at partiets Stop-kampagne ramte helt skævt, mener den politiske kommentator Hans Engell.
Den konservative formand Søren Pape erkender, at Stop-kampagnen var en fejl. Og det forstår den politiske kommentator Hans Engell godt, at han gør.
Den konservative formand Søren Pape erkender, at Stop-kampagnen var en fejl. Og det forstår den politiske kommentator Hans Engell godt, at han gør. Foto: Morten Melhede/Scanpix

Indtil nu har De Konservatives leder Søren Pape forsvaret den udskældte Stop-kampagne, der blandt andet drog paralleller mellem islamisme og nazisme.

Men i et interview, som Ugebrevet A4 bringer i dag, fortæller den konservative leder, at kampagnen ikke fik den ønskede effekt. Og den erkendelse kan kun gavne partiet fremadrettet, mener den politiske kommentator Hans Engell, der selv er tidligere formand for De Konservative.

- Det var åbenlyst for enhver, at Stop-kampagnen ramte helt ved siden af skiven. Og derfor var det en kæmpe fejltagelse. Så Søren Pape har fuldstændig ret i, at det var et meget stort flop, siger han til Avisen.dk.

Og selvom Hans Engell billiger de nye toner fra den konservative formand, så skulle kampagnen aldrig have haft sin gang på jorden, hvis det stod til ham.

- Den kampagne skulle Søren Pape aldrig nogensinde have godkendt.

Stop-kampagnen skræmte de konservative

Allerede i foråret, hvor kampagnen kørte, måtte De Konservative lægge øre til massiv kritik - særligt for plakaterne med sloganet "STOP NAZI-ISLAM-ISME".

Både indenfor og udenfor Christiansborgs mure vakte kampagens hårde retorik forargelse. Og heller ikke i egne rækker var det langt fra alle, der klappede i hænderne. Den interne kritik var uundgåelig, pointerer Hans Engell.

- Kampagnen ramte ikke de klassiske konservative vælgere, og den trak ikke nye vælgere til. Den sendte simpelthen nogle forkerte signaler og placerede partiet et sted, hvor det slet ikke er, siger han.

Men nu hvor skaden er sket, må den konservative formand tænke fremadrettet, mener Hans Engell.

- Det er altid godt at erkende egne fejl, og nu har Søren Pape jo fået et nyt folketingshold, som er en god forudsætning for, at han kan komme videre, siger han til Avisen.dk.

Andre partier sluger K-vælgerne

Men Stop-kampagnen bærer ikke alene skylden for, at De Konservative fik en ordentlig vælgerlussing og en historisk lav vælgertilslutning på 3,4 procent, fortæller Søren Pape til Ugebrevet A4.

Manglende politisk fokus er også skyld i De Konservatives nedtur, påpeger formanden. Og at kursen har været slingrende, bekræfter Hans Engell, men han mener også, at andre faktorer har spillet ind.

Det handler i høj grad om, at der er fire andre partier, som har spist rigtig mange af de konservative vælgere, og at det været svært for de Konservative at have deres mærkesager i fred, forklarer Hans Engell til Avisen.dk.

- De Konservatives største problem er, at Dansk Folkeparti er gået med de national-konservative. Liberal Alliance er gået med en del erhvervsfolk og dem, som er meget skattefikseret. Venstre er gået med midtervælgerne og De Radikale er gået med en del af byernes intellektuelle, siger han.

K er langt fra ude

Det spiller også en rolle for vælgerflugten fra De Konservative, at partiet har fokuseret ensidigt på skat, mens man har været mindre synlige på mange andre værdiområder, vurderer Hans Engell.

Men De Konservatives nedtur betyder ikke, at De Konservative ikke har en fremtid i dansk politik, fastslår den politiske kommentator.

- De Konservative har bestemt overlevelsesmuligheder. Det er et parti, der stadig har et pænt stort medlemskorps. For det andet har partiet tretten borgmestre rundt omkring i landet, så det er ret stærkt repræsenteret på det kommunale og regionale niveau, siger Hans Engell.

Det er desuden en fordel for partiet, at der er kommet nyt kræfter til.

- Søren Pape skal i de næste år udnytte, at han med sit lille hold af seks konservative folketingsmedlemmer har mange unge og nye, der kan være med til at præge partiet på deres egen måde, siger han.

Han understreger dog, at de næste tre år bliver afgørende for Søren Pape og De Konservative, hvis partiet skal overleve som et betydningsfuldt parti.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.