Handicappet betalte 12.000 for pædagogs ferie

Det er i strid med loven, når handicappede betaler for at få pædagoger med på ferie. Nu skal pengene retur, kræver Statsforvaltningen.
Handicappede og udviklingshæmmede, som har betalt for at få deres pædagoger med på ture og ferier, skal have alle pengene tilbagebetalt.
Handicappede og udviklingshæmmede, som har betalt for at få deres pædagoger med på ture og ferier, skal have alle pengene tilbagebetalt. Foto: CASPER DALHOFF/POLFOTO

Det kostede en handicappet kvinde 12.655 kroner at få en pædagog fra hendes botilbud med, da hun skulle på ferie på Mallorca. Nu skal kvindens kommune tilbagebetale pengene, da de er opkrævet i strid med loven. Det skriver Jyllands-Posten onsdag.

Kravet om tilbagebetaling kommer fra Statsforvaltningen, som i en principiel kendelse har beordret alle kommuner til at gå tilbage i arkiverne, finde tilsvarende sager og sørge for, at de handicappede borgere får de ulovligt opkrævede penge igen.

Formanden for landsforeningen for udviklingshæmmede (LEV), Sytter Kristensen, kalder afgørelsen rimelig.

- Sådan må det vel være, når man opkræver penge i strid med lovgivningen. Jeg kunne da ikke forestille mig andet, end at de handicappede skal have deres penge tilbage, også selvom de ikke konkret har klaget over betalingen, siger Sytter Kristensen til avisen.

Det har flere steder været praksis, at når handicappede skulle på ture eller rejser med pædagoger, så har botilbuddene lagt udgifterne til pædagogernes tur oven på beboerne og ladet det indgå som en del af prisen på den samlede rejse for den handicappede.

Men det er hamrende ulovligt påpeger Kommunernes Landsforening (KL) og Socialministeriet. Omkostningerne for at få pædagoger med skal indgå som en del af den samlede pris for at bo på bostedet.

-Det er det eneste rimelige at lægge det ind i prisen. Kommunerne skal naturligvis følge den samme lov, så taksterne for at bo bliver sammenlignelige, siger formanden for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olsen, til Jyllands-Posten.

I den handicappede kvindes hjemkommune, Favrskov, har man stoppet kommunens praksis og ser i stedet på mulighederne for at inddrage private rejsebureauer.

KL har ikke ønsket at udtale sig, før sagen er afklaret.

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.