Handicappede har svært ved at få job

Mere end 47.000 fysisk handicappede mangler et job. Og endnu flere vil mangle fremover, vurderer Dansk Handicap Forbund.
Mindst 47.000 men­nesker med et fysisk handicap mangler et job.
Mindst 47.000 men­nesker med et fysisk handicap mangler et job. Modelfoto: Iris/Scanpix/arkiv

Har man muskelsvind, sklerose, eller har man væsentligt nedsat hørelse, kan der være lang vej til en plads på arbejdsmarkedet. Mindst 47.000 men­nesker med et fysisk handicap mangler et job. Det viser tal fra Det Nationale Forskningscenter for Vel­færd, SFI, skriver Magasinet Arbejdsmiljø.

Værst ser det ud for dem med et større fysisk handicap. Her er 60 procent ifølge SFI ikke i beskæfti­gelse. For personer med et mindre fysisk handicap er det 25 procent, der ikke er i job. Det er lidt flere end for personer uden handicap. Her er beskæftigelsesande­len ifølge SFI på 80 procent.

Og det betyder meget at komme ud på arbejdsmar­kedet, understreger Dansk Handicap Forbund, DHF, som er interesseorganisation for fysisk handicappede.

– Det er lige så vigtigt for handicappede som for alle andre. I nogle tilfælde er det nærmest endnu vig­tigere for vores medlemmer, fordi de så gerne vil have et normalt liv, siger landsformand i DHF Susanne Olsen til Magasinet Arbejdsmiljø.

Samtidig vurderer DHF, at flere handicappede skal ind på arbejdsmarkedet fremover, fordi ændrede reg­ler for førtidspension og fleksjob fra 2012 betyder, at flere med et handicap skal i arbejde. En del af dem er stadig i forskellige afklaringsforløb og er derfor ikke med i tallene, skønner DHF, som er positiv over for, at flere får mulighed for at komme i beskæftigelse.

Og virksomhederne har en klar interesse i at slå dørene op. I visse brancher i industrien og serviceer­hvervene er det nemlig svært at finde kvalificeret arbejdskraft, og det vil blive mere udtalt frem­over, mener chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverfor­ening, DA, Maria Bille Høeg.

– Virksomhederne vil gerne ansætte ansøgere med et handicap. Men de har brug for mere viden om, hvad de går ind til. Det er vig­tigt, at jobcentrene klæder dem bedre på, siger hun til Magasinet Arbejdsmiljø.

Et boost til arbejdspladsen

Der er mange fordele ved at være en rummelig arbejdsplads. Ifølge seniorforsker hos SFI, Helle Holt, er en rummelig arbejdsplads nemlig et dejligt sted at gå på arbejde.

– Det giver et enormt boost til kulturen, hvis man ser et menneske vokse. Og det kan jo også blive en selv, der på et tidspunkt får brug for, at der bliver taget særlige hensyn. Så er det skønt at vide, at man arbejder et sted, hvor der er plads til det, siger hun.

Også DA oplever, at det er en god idé at ansætte ansøgere på kanten af arbejdsmar­kedet, hvis de altså har de rigtige kvalifika­tioner. De har nemlig ofte en vis taknem­melighed og er meget loyale, og mange medarbejdere er glade for at kunne være noget for andre. Og det giver arbejdsglæde og kommer alle til gavn, viser erfaringerne.

Men arbejdspladserne kan ikke nødven­digvis se, hvorfor de skal være rummelige. Og der ligger en udfordring i at overbevise dem om, at det er en god idé, mener Helle Holt.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.