Handicapformand til Joachim B.: Handicappede bliver jo parkeret på kontanthjælp

Man skal kigge på intentionen med kontanthjælpspolitikken, siger Joachim B. Olsen (LA). Men formand for Danske Handicaporganisationer mener, at det er tydeligt, at intentionen ikke stemmer overens med virkeligheden.
Fotomontage: Danske Handicaporganisationer og Scanpix/arkiv

Liberal Alliances Joachim B. Olsen kom torsdag aften i heftig modvind, efter han havde optrådt i Debatten på DR2.

Her krydsede han klinger med formand for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen, i en debat om kontanthjælpsloftet, der 1. oktober får konsekvenser for flere tusinde danskere.

Undervejs i den bidske debat påpegede Thorkild Olesen, at kontanthjælpsloftet kommer til at ramme tusindvis af svært handicappede.

Til det svarede Joachim B. Olsen:

- Vær dog fair og sig, at folk med alvorligt handicap ikke bliver berørt af det her overhovedet, sagde han.

Det fik Danske Handicaporganisationer på banen. På Twitter skrev organisationens kommunikationschef blandt andet: 

"Joachim BO har IKKE ret i, at kontanthjælpsloftet ikke rammer mennesker med handicap. Meget alvorligt med så forkert påstand i Debatten"

"Det er ikke meningen"

Fredag præciserer Joachim B. Olsen dog over for Avisen.dk, at nogle folk med et alvorligt handicap vil blive berørt af kontanthjælpsloftet. Men:

- Jeg vil gerne understrege, at det ikke er meningen, at svært handicappede, der ikke har nogen som helst tilknytning til arbejdsmarkedet parkeres på kontanthjælp, siger Joachim B. Olsen.

Han peger på, at sagsbehandlingen i disse tilfælde tager lang tid:

- Det ville jo være rart, hvis man kunne lave en vurdering på fem minutter, men det kan man desværre ikke. Derfor vil der være mennesker, der burde få en førtidspension, der i øjeblikket er på kontanthjælp. I den virkelig verden er man dog nødt til at se det som en proces, og på enhver given dag, vil du kunne finde folk på kontanthjælp, der ikke bør være på det, siger Joachim B. Olsen, der mener, at man bør få førtidspension, hvis man ikke på nogen måde er i stand til at arbejde.

Handicappede parkeres på kontanthjælp i stor stil

Thorkild Olesen køber dog ikke Joachim B. Olsens udlægning. For politisk intention eller ej, så mener han, at realiteten er, at handicappede, der burde være på førtidspension eller i ressourceforløb, i stor stil parkeres på kontanthjælp.

- Virkeligheden er, at de mennesker, som er på kontanthjælp i dag, er blevet parkeret der af forskellige reformer som førtidspensionsreformen, flexjobreformen og sygedagpengereformen, siger Thorkild Olesen.

At man sagtens kan få førtidspension, hvis man ikke på nogen måde er i stand til at arbejde, er heller ikke et billede, som Thorkild Olesen kan genkende.

- Der er for eksempel omkring 700 mennesker, der er på kontanthjælp og bor på botilbud. Og hvis du gør det, så er det altså fordi, du har et meget alvorligt handicap. De bliver godt nok ikke ramt af kontanthjælpsloftet, men de er stadig parkeret på kontanthjælp, og det burde de ikke, siger Thorkild Olesen med henvisning til, at lige præcis svært handicappede på botilbud er fritaget for kontanthjælpsloftet.

Danske Handicaporganisationer vurderer, at flere tusinde handicappede bliver ramt af kontanthjælpsloftet 1. oktober, selvom de burde være placeret på helt andre ydelser end kontanthjælp.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.