Handicap-formand: Der er tale om indespærring

I flere af landets botilbud kommer svært udviklingshæmmede stort set kun ud, hvis de skal til læge, lyder kritikken. Både handicappede og ansatte slår alarm.
Rigtig mange handicappede må blive i deres hjem hver dag, fordi der ikke hjælpere til at tage dem ud, lyder det fra både handicaporganisationer og medarbejdere.
Rigtig mange handicappede må blive i deres hjem hver dag, fordi der ikke hjælpere til at tage dem ud, lyder det fra både handicaporganisationer og medarbejdere. Colourbox

Rundt omkring i landet sidder tusindvis af mennesker, som er helt afhængige af pædagogisk hjælp for at komme på ferie, til koncert eller på familiebesøg.

Men mulighederne for at handicappede på bosteder kan komme ud bliver stadig mindre, lyder kritikken fra både handicaporganisationer og de ansatte på bostederne.

Det er især de op mod 10.000 svært udviklingshæmmede, som er helt afhængige af socialpædagogisk ledsagelse, fortæller Sytter Kristensen, formand for landsforeningen for Udviklingshæmmede, LEV.

- Jeg hører generelt, at der efterhånden er så få ressourcer, at det er meget lidt, man kommer ud, Flere steder er det kun i helt særlige tilfælde såsom lægebesøg. Der er ikke længere plads til at komme ud til selvvalgte aktiviteter, siger hun.

- Jeg mener rent faktisk, at der i nogle tilfælde er tale om indespærring. De her borgere kan mange gange ikke selv ytre sig. De er ikke selv i stand til at åbne døren og komme ud. Men jo mindre de kommer ud og er sammen med andre i det her land, jo mindre udvikler de sig, fortsætter Sytter Kristensen.

Hun bakkes op af Thorkild Olesen, der er formand for Danske Handicaporganisationer.

- Mange steder bliver der skåret helt ind til benet, fordi det handler mere om kommunal økonomi end om de borgere, det drejer sig om. Der er desværre masser af dårlige eksempler derude på borgere, som nærmest ikke kommer ud, siger han.

Dyrt at sende medarbejdere på festival

Også de ansatte på bostederne har gentagne gange slået alarm over de forringede muligheder for at ledsage handicappede til ferier og fritidsaktiviteter.

I sommers viste en undersøgelse fra Socialpædagogerne, at 13 procent af de ansatte på bosteder oplever, at borgerne slet ikke har mulighed for komme på ferie eller til festival. Årsagen er ofte, at det er for dyrt at afsætte medarbejdere til at tage ud af huset.

- Vi taler så meget om inklusion i dag. Men hvis den her gruppe af mennesker skal få muligheden for at blive inkluderet, så skal der ekstra støtte til. Vores medlemmer oplever, at det er svært at finde de nødvendige ressourcer, siger Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne.

Samme oplevelse har man hos FOA. I juli viste en rundspørge blandt FOA-medlemmer på landets botilbud vist, at tre ud af fire oplever, at mulighederne for faglig ledsagelse af beboere til ferier og fritidsaktiviteter er blevet ringe.

- Når vores medlemmer i stor stil svarer, at der er ringere mulighed for ledsagelse end for to år siden, så er der noget galt. For behovet for at komme ud for de handicappede er jo ikke blevet mindre.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at der er rigtig mange handicappede på bostederne, som ikke får den ledsagelse, som de burde, siger Jakob Sølvhøj, sektorformand i FOA.

KL: I må klage, hvis I er utilfredse

Hos Kommunernes Landsforening har en ny undersøgelse vist, at 12 af landets kommuner har et serviceniveau på nul dage for socialpædagogisk ledsagelse til ferier og fritidsaktiviteter.

Alligevel fastholder formanden for KL's Social- og Sundhedsudvalg, Thomas Adelskov (S), at kommunerne yder tilstrækkeligt hjælp og støtte.

- Det er klart, at forskellige organisationer kan have nogle holdninger til, om serviceniveauet er højt nok, men det afgørende er, om der bliver administreret efter lovgivningen.

- Hvis der er nogle, som er utilfredse med de beslutninger, der bliver truffet ude i de enkelte kommuner, så er der jo altid mulighed for at påklage de konkrete sager til Ankestyrelsen, siger han.

faktaboks

- Jeg mener rent faktisk, at der i nogle tilfælde er tale om indespærring. De her borgere kan mange gange ikke selv ytre sig. De er ikke selv i stand til at åbne døren og komme ud. Men jo mindre de kommer ud og er sammen med andre i det her land, jo mindre udvikler de sig

Sytter Kristensen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.