Han får børn til at sove: Dansk succesforfatter nærmer sig Potter-oplagstal

Bogen om kaninen Kalle, der så gerne vil sove, nærmer sig efterhånden oplagstallet for en Harry Potter-bog. Få rådene fra forfatteren her.
Carl-Johan Forssén Ehrlin besøgte Bogforum i København på sin tur verden rundt med bogen. Efter Danmark kommer turen til Polen og Spanien, hvor bogen "Kaninen der så gerne ville falde i søvn" også storsælger.
Carl-Johan Forssén Ehrlin besøgte Bogforum i København på sin tur verden rundt med bogen. Efter Danmark kommer turen til Polen og Spanien, hvor bogen "Kaninen der så gerne ville falde i søvn" også storsælger. Foto: /free

De danske forældre er vilde efter bogen "Kaninen der så gerne ville falde i søvn", der angiveligt kan få poderne til at falde nemt og hurtigt i søvn.

Ud over en historie, der handler om at kunne falde i søvn krydrer den svenske forfatter Carl-Johan Forssén Ehrlin fortællingen med opgaver til forældrene, som skal læse langsomt nogle steder, betone ord andre steder og som skal gentage barnets navn og ordet sove flere gange på hver side af historien.

- Måden at læse op på skal give mere plads og dermed også magt til de sætninger, der handler om gerne at ville sove. Samtidig guider jeg til oplæsningen, så forældrene ikke bare kan skynde sig at læse historien, fortæller Carl-Johan Forssén Ehrlin til Ritzau Fokus.

Samtidig anbefaler Carl-Johan Forssén Ehrlin, at man som oplæser tilpasser historien til barnet. Reagerer barnet på, at man gentager dets navn meget, så udelad det. Bogen skal få de små til at slappe af, og det er individuelt, hvad der virker på det enkelte barn. Det bekræfter sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen.

- Der er ikke en fast løsning på børns søvnproblemer, slår hun fast.

Men ligesom bogen gentager de samme ord mange gange og er beregnet til at blive læst aften efter aften for at opnå bedst effekt, så fortæller Helen Lyng Hansen også, at rutiner er vigtigt for et godt sengeritual.

- Rutine hjælper, fordi genkendelighed giver tryghed for børn. Det er vigtigt, at de ved, hvad der skal ske og i hvilken rækkefølge, hvis de skal føle sig trygge, fortæller hun.

Ritualer og gentagelse er især vigtigt, fordi børn ikke forstår tid. De ved ikke, hvad klokken er, når de bliver hentet fra institutionen, men de lærer, at mor og far kommer efter frugtritualet, og det giver tryghed, når dagen kan deles ind i velkendte blokke.

Børn er også vilde med gentagelse, og det kan de fleste forældre, der har set den samme tegnefilm 1000 gange nok skrive under på. Og netop gentagelse er en af styrkerne ved "Kaninen der så gerne ville falde i søvn".

- I bogen gentager jeg flere gange, at det er ok at falde i søvn allerede nu, for bogen slutter alligevel med at kaninen og barnet skal sove. Så jo flere gange, barnet hører den, desto mindre vigtigt bliver det for dem at holde sig vågne til slutningen, forklarer Carl-Johan Forssén Ehrlin.

Forfatteren fremhæver også, at søvn skal omtales som noget positivt og aldrig som en straf. Derfor er det også bedst at tale om, hvad barnet skal gøre for at falde i søvn og ikke omtale, hvad barnet i hvert fald ikke skal gøre - som at stå op igen, efter de er blevet lagt.

Få barnet til at sove

- Omtal søvn positivt, som noget trygt og rart.

- Gentag de samme handlinger omkring putteritualet hver dag. Tal om at være træt op til sengetid.

- Læs en godnathistorie, og tilpas materialet til barnet, så det ikke bliver ægget af handling eller ordvalg.

- Fokuser på, at målet er at falde i søvn.

- Lær at skelne mellem angst og utilfredshed, hvis dit barn ikke vil sove. Øv dig på at stå fast på en rolig måde, hvis barnet kæmper mod søvnen af uvilje.

Kilder: Carl-Johan Forssén Ehrlin og Helen Lyng Hansen.

 

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.