Han afslørede millionfusk på sygehus: Overlæge taler ud

Overlægen, der afslørede massiv fusk i perioden 2007 til 2011, taler nu ud om forløbet.
Min moral hænger på, at det ikke kan være rigtigt, at man i dybeste forstand kan tage halvanden millioner kroner fra patientbehandlingen og putte i sin lomme, siger Michael Hansen. 
Min moral hænger på, at det ikke kan være rigtigt, at man i dybeste forstand kan tage halvanden millioner kroner fra patientbehandlingen og putte i sin lomme, siger Michael Hansen.  Foto: Scanpix arkiv

67-årige Michael Hansen arbejdede som ledende overlæge, da han i 2011 opdagede tidligere sygehusdirektør Henrik Villadsens massive overpriser. Men selvom han alarmerede den øverste direktion, slap Villadsen fra sagen uden nogen form for sanktion. Det skriver Fyens Stiftstidende lørdag.

Det var Michael Hansen, der som ledende overlæge på den medicinske afdeling på Sygehus Sønderjylland opdagede, at der var noget helt galt med de regninger, som regionens højt profilerede direktør Henrik Villadsen selv udskrev og godkendte i en periode fra 2007 til 2011.

Og det var også Michael Hansen, der to år senere gik direkte til regionens revisionsfirma Deloitte, som efterfølgende kunne afsløre, at Henrik Villadsen havde taget omtrent 1,5 millioner kroner for meget for sine behandlinger, som han udførte ved siden af sit normale arbejde som sygehusdirektør.

Michael Hansen blev i 2013 fritaget fra tjeneste for at være illoyal - få dage efter valgte han at kontakte Deloitte, efter at han havde siddet på sin viden om sagen i næsten to år.

- Hvis jeg går ned og stjæler en kylling i et supermarked, så kommer politiet. Så kan jeg forklare dem nok så meget om, at jeg ikke havde nogen penge. Hvis jeg er sygehusdirektør og snupper halvanden millioner kroner på en sygehusafdeling, så sker der ikke noget som helst. Min moral hænger på, at det ikke kan være rigtigt, at man i dybeste forstand kan tage halvanden millioner kroner fra patientbehandlingen og putte i sin lomme til sit eget private forbrug, og det så ikke leder til nogen form for sanktion, siger Michael Hansen til Fyens Stiftstidende.

Fyens Stiftstidende er i besiddelse af to fortrolige dokumenter om sagen, der begge beskriver overforbruget og deler kritik ud til regionens sundhedsdirektør Jens Elkjær, som tog sin egen juridiske vurdering af, at regionen ikke ville kunne få de mange penge tilbage.

- Det er kammerateri i yderste potens. Jens Elkjær har intet foretaget sig, og han har ikke vurderet noget som helst. Det er det rene fup. Jens Elkjær og Henrik Villadsen har jo siddet og er blevet enige, siger Michael Hansen.

Ifølge Michael Hansen blev han tilbage i 2011 advaret om at blande sig i sagen af den administrerende direktør for Sygehus Sønderjylland, Finn Jensen.

- Du skal blande dig helt udenom. Det vil være for dit eget bedste, sagde Finn Jensen ordret ifølge Michael Hansen, da overlægen forsøgte at få regionen til at tage sagen mere alvorligt.

Finn Jensen husker i dag ikke, at han skulle have truet Michael Hansen.

- Nej, det kan jeg ikke. Det er heller ikke min stil at sige, at folk skal blande sig uden om. Sådan taler jeg ikke til folk, siger sygehusdirektør Finn Jensen, der heller ikke kan huske, at han mest af alt skulle have været bekymret for Henrik Villadsens fremtid som sygehusdirektør, da han første gang blev præsenteret for dokumentationen i sagen på et møde med Michael Hansen.

- Jeg kan ikke genkalde mig den samtale i detaljer, jeg havde med Michael dengang. Jeg kan godt huske, at vi havde samtalen, og jeg kan huske hvad samtalen handlede om, men ikke hvordan mine ord faldt. Du kan muligvis have ret i det, du siger, jeg aner ikke om det er rigtigt, for jeg kan ikke huske ordlyden.

Henrik Villadsen har tidligere afvist, at han skulle have skruet priserne på sine behandlinger kunstigt op.

- Jeg mener, at jeg har handlet i god tro hele vejen, og der har været fuldstændig åbenhed om det her. Jeg havde i sin tid min faglige organisation for speciallægerne og en advokat involveret, og vi var og er uenige i regionens vurdering og mener, at selve analysen og beregningen er forkert. Derfor holdt vi på, at jeg ikke havde fået for høj udbetaling, sagde Henrik Villadsen i forbindelse med den første artikel i Fyens Stiftstidende den 8. oktober.

Michael Hansen mener, at sagen viser et farligt kammerateri i Region Syddanmarks top.

- De kunne have valgt at ringe til politiet, da de blev bekendt med sagen i 2011. I stedet vasker alle parter deres hænder. Den ryger så videre til Jens Elkjær, men han kender jo også Henrik Villadsen, der er sat i spidsen for den nye sygehusstruktur. De kender hinanden alle sammen. Kammerateriet opstår ved, at man holder så mange møder og sidder til så mange frokoster, at det udvikler til et socialt samvær. Det kan være rigtigt fint, men det kan også være farligt. Specielt i sager som denne her, siger Michael Hansen.

Sagen fik ingen konsekvenser for Henrik Villadsen. Jens Elkjær fik læst en kritik op af daværende regionsrådsformand Carl Holst på et møde den 20. december 2013.

Læs mere på fyens.dk her

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.