Halvdelen af danskerne ved stadig ikke, hvor de skal sætte krydset

Hvem søren skal man egentlig stemme på d. 18 juni?? Det spørgsmål bakser rigtig mange danskere med lige nu og helt op til valgdagen.
Hvem søren skal man egentlig stemme på d. 18 juni?? Det spørgsmål bakser rigtig mange danskere med lige nu og helt op til valgdagen.
Hvem søren skal man egentlig stemme på d. 18 juni?? Det spørgsmål bakser rigtig mange danskere med lige nu og helt op til valgdagen. Foto: Scanpix

Sidder du også og grubler over, hvem du egentlig vil stemme på, når valgstederne åbner d. 18 juni? Så er du langt fra den eneste.

En undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for Avisen.dk, viser, at halvdelen af den danske befolkning er i tvivl om, hvor de vil sætte krydset. De fleste af dem har bare ikke tænkt over det endnu. Men næsten hver fjerde tvivler aner slet ikke, hvor de skal sætte deres kryds.

Antallet af tvivlere har været stødt stigende over lang tid. Og ifølge politisk kommentator Troels Mylenberg er det netop dem, der gør valget så spændende.

- Tvivlermængden er kæmpestor. Den gruppe bliver afgørende for, hvem der vinder valget. Derfor er det dem, politikerne skal kæmpe om, fortæller han.

Men selvom der kan være noget fornuftigt i, at vælgerne tænker sig grundigt om, inden de træffer en beslutning, så peger det stigende antal tvivlere også på, at der er sket et tillidsbrud. Det fortæller valgforsker Kasper Møller Hansen.

- Vi har set et fald på næsten ti point på tillids-skalaen. Løftebrud, bilagssager osv. har gjort, at der kommet flere tvivlere. Det meget konfliktfyldte folketing har præget folks holdning til politikerne i en negativ retning.

De afgørende stemmer

Nogle af dem er måske parat til at flytte deres kryds helt over i den anden fløj, hvis de er tilpas trætte af deres tidligere parti. Og det er netop dem, der kan være afgørende for valgets udfald.

Selvom det ikke er en nem opgave at få vælgerne til at skifte partifarve, så er det sket flere gang før.

- Da Fogh gik til valg i 2001, vidste hans rådgivere, at det var de offentlige ansatte kvinder, der var mest i tvivl og ville afgøre valget. Derfor satte han en massiv kampagne i gang over for dem, hvor han igen og igen fortalte om sin kone og kvinders rettigheder. Det førte til, at han vandt valgkampen, fortæller Troels Mylenberg.

Tvivlerne foretrækker Helle

Ved valget i 2011 fik tvivlerne valget til at ende i rød bloks favør. De fleste af de meget tvivlende endte nemlig med at stemme på de røde partier. Det viser resultaterne fra undersøgelsen.

Og noget kunne tyde på, at det samme kunne ske igen. Undersøgelsen viser nemlig også, at 32 % af dem, der ikke aner, hvad de skal stemme, foretrækker Helle Thorning-Schmidt som statsminister, hvor kun 5 % foretrækker Lars Løkke Rasmussen.

Men om det får dem til at stemme rødt er umuligt at forudse, for selvom tvivlerne er trætte af Løkke, foretrækker de måske alligevel blå bloks politik. Samtidig er der også en stor gruppe, der stemmer inden for samme blok, som de plejer. Derfor er tvivlerne en meget uforudsigelig størrelse, fortæller valgforsker Kasper Møller Hansen.

- Vi har forsøgt at tegne et portræt af tvivlerne, men det er meget svært. Så den der ene kampagne, alle partier godt kunne tænke sig at lave for at nå tvivlerne, den er bare umulig, fortæller han.

De unge er mest i tvivl

Den gruppe, der indeholder flest påvirkelige tvivlere, er de unge under 30 år. De har endnu ikke fået et tilhørsforhold til et parti. Derfor er det dem, partierne skal have fat i.

- De unge er i vildrede og stadig søgende. De har ikke fået en vane for et parti endnu, derfor har politikerne mulighed for at skabe trofaste støtter, hvis de får godt fat i dem, fortæller Kasper Møller Hansen.

D. 18 juni vil der være næsten 260.000 unge mennesker, der for første gang skal begive sig mod et valgsted. Det svarer til 6,3 procent af den samlede vælgergruppe, viser tal fra Danmarks Statistik.

Hvis partierne ikke vil miste dem til oppositionen, så gælder det om at være klar i mælet, og det er særligt yderfløjspartierne gode til, fortæller Kasper Møller Hansen.

- Hvor Anders Samuelsen med sin kontante og meget håndfaste krav til samfundet, appellerer meget til de unge mænd, så appellerer Johanne Schmidt-Nielsen til de unge kvinder med hendes menneskelige budskaber. Det er de to, der har godt fat i de unge, fortæller han.

Sundt med mange tvivlere

De fleste tvivlere ender også med at sætte krydset nogenlunde samme sted, som de plejer, fortæller han. De har måske bare ikke lige valgt, hvilket parti eller hvilke politikerne inden for den røde eller blå blok, der fortjener krydset.

- Egentlig er det et sundt sundt tegn, at mange er i tvivl. Det skyldes ikke, at de render rundt som hovedløse høns. Tværtimod er det udtryk for, at de er ret fornuftige, fortæller Kasper Møller Hansen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.