Halv milliard på højkant: Sådan er din chance for at vinde

Når Eurojackpot i morgen bliver udtrukket, er der svimlende 518 millioner kroner i puljen til førstepræmien. Men det kræver en god portion held, hvis de mange penge skal blive dine.
Den største Eurojackpot vundet i Danmark blev købt i hospitalskiosken på Hvidovre Hospital. Vinderen indkasserede 315 millioner kroner, hvilket er den syvende præmie i spillets historie.
Den største Eurojackpot vundet i Danmark blev købt i hospitalskiosken på Hvidovre Hospital. Vinderen indkasserede 315 millioner kroner, hvilket er den syvende præmie i spillets historie. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Scanpix

Ikke siden 13. maj i år har der været en vinder i spillet Eurojackpot. Det betyder, at puljen nu har oversteget en halv milliard kroner, hvilket kun er sket én gang før.

Ifølge Danske Spil er chancen for at vinde førstepræmien 1 til 95 millioner.

Den spinkle chance for at vinde den store gevinst lader imidlertid ikke til at holde spillerne tilbage. Hos Danske Spil fortæller informationsmedarbejder Morten Hedegaard Hansen til Avisen.dk, at den store pulje trækker flere spillere til end normalt.

- På en normal uge i starten af et puljeforløb spiller omkring 200.000 danskere med i Eurojackpot. Vi forventer at mindst dobbelt så mange, altså 400.000 danskere, spiller med til fredagens trækning om de 518 millioner kroner, siger han.

17 lande spiller med

Som titlen på spillet indikerer, er Eurojackpot ikke alene et dansk spil. Spillere fra ikke færre end 17 europæiske lande spiller ind til de gigantiske puljer, som skal gøre europæiske Lotto-spillere til multimillionærer, forklarer Morten Hedegaard Hansen.

Således har kun 50 danskere prøvet at blive millionærer i Eurojackpot siden spillets start i marts 2012 – heraf har kun to vundet førstepræmier, mens 40 har prøvet at vinde en andenpræmie.

Den største Eurojackpot gevinst til en dansker blev vundet i februar 2015. Præmien lød på 315 millioner kroner. Dermed ligger Danmark på syvendepladsen over vindere af største præmier. Den største præmie, der nogen siden er udbetalt, var på 570 millioner kroner i Tjekkiet i maj 2015.

Ingen måde til at øge gevinstchance

Men kan man overhovedet gøre noget ekstra for at vinde puljen i Eurojackpot, der på en normal uge tæller minimum 63 millioner kroner?

Det spørgsmål har Avisen.dk stillet en af landets fremmeste statistikere, Jørgen Hoffmann-Jørgensen, docent emeritus ved Institut for Matematik på Aarhus Universitet. Og svaret er nedslående:

- Ved lodtrækninger som i Lotto eller Eurojakcpot er der ingen måder, du kan øge dine vinderchancer på, for der er tale om helt tilfældig lodtrækning – og jeg ved, at Danske Spil gør meget ud af at trække tallene tilfældigt, siger han.

Derimod kan man gøre noget for at øge chancen for at vinde hele puljen selv, hvis man vinder, påpeger Jørgen Hoffmann-Jørgensen:

- Du kan ændre dine chancer for at vinde hele puljen selv, hvis du sørger for at vælge en række, som ingen andre har. På den måde mindsker du risikoen for at dele den helt store gevinst, hvis du vinder.

Mærkedage er populære spil-tal

Hos Danske Spil peger Morten Hedegaard Hansen på, at der forekommer en tilbøjelighed til at cifrene op til 31 bruges lidt oftere end andre:

- Nogle spiller på tallene, der indgår i mærkedage, som for eksempel deres bryllupsdag eller børns fødselsdage. Derfor bruges tallene op til 31 lidt oftere, men generelt fordeler tallene sig jævnt.

I Eurojackpot vælger man fem tal + to ekstratal for at få chancen for at vinde førstepræmien. De fem hovedtal vælges blandt tallene 1-50 imens de to ekstratal vælges blandt tallene 1-10. Når førstepræmien runder 570 millioner kroner sendes pengene videre til andenpræmiepuljen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.