Hader du at være alene med dig selv?

Har du svært ved at være alene i dit eget selskab, kan det medføre meget ubehag og panik, når du er tvunget til det – heldigvis findes der få metoder, der kan få dig til at blive mere rolig alene.
Kommer din mobil også på overarbejde, fordi du bare heder at være alene.
Kommer din mobil også på overarbejde, fordi du bare heder at være alene. Foto: Colourbox

Din kalender er tom, du er blevet single eller din mand er på en længere forretningsrejse og ingen veninder kan ses. Du kan mærke, du går i panik. Du hader at være alene, trives ikke og får det direkte skidt. Du er dog ikke alene om at hade det – et studie publiceret i magasinet Science viste tidligere på året, at en stor del af befolkningen hellere vil gennemgå elektriske stød end at skulle være alene med deres egne tanker i mere end 15 minutter, skriver Huffington Post.

Er du i tvivl om du er introvert? Tag testen på oestrogen.dk


Men hvad gør du så ved det? Du starter med at ændre dit syn på den tid, du har alene, siger psykoterapeut Ross Rosenberg:

-Du kan være alene og glad, eller du kan være alene og ensom. Det med at være alene handler om måde, du ser på det.

Vi er alle alene, men folk ser det forskelligt, og for mange fremkalder det følelsen af sorg, tab, trauma, dårligt selvværd og usikkerhed, forklarer Ross Rosenberg – og de folk, der får det sådan, når de er alene, frygter det naturligvis. De, der lever et mere afbalanceret liv med et sundt forhold til følelser, har det bedre med at være alene.


Din personlighed spiller ind
Din evne til at være alene afhænger også af, hvordan du er som mennesketype, forklarer Ross Rosenberg. Er du den udadvendte type, som oplader blandt andre mennesker, så er der sandsynlighed for, at det er sværere for dig at være alene end en indadvendt type, der har brug for netop tid alene, for at lade op.

Hvis du gerne vil træne dig selv til at kunne være alene, så en lørdag aften uden aftaler bliver en fornøjelse fremfor et ondt maraton, så kan du prøve nogle af disse ting:

Hvor kommer det fra? Overvej hvor de angste følelser kommer fra. Er de ægte, er du helt alene i verden, eller er det i virkelighed noget andet? For at forstå, hvor din modstand mod at være alene kommer fra, så er du nødt til at søge tilbage i dine minder, uanset hvor ondt det gør, for ellers vil du aldrig blive bedre til at acceptere det.

Har du prøvet det? Du er bange for at flyve alene eller tage på en rejse – men har du nogensinde prøvet det? Hvis ikke så tving dig selv til det – tving dig selv til at tilbringe en weekend helt i dit eget selskab. Det kan tænkes at tanken om det, er værre end selve det at være det.


Se hvorfor alene-tid giver dig større sexlyst på oestrogen.dkAfprøv nye interesser - Ved du, at du kommer til at have tid alene, og er du bange for, hvad tiden skal gå med, så oplev nye sider af dig selv. Find dine gamle hobbyer frem, eller begynd på noget nyt, der interesserer dig som havearbejde, tegning, bagning eller andet, du kan bruge din tid på, imens du er alene.

Være alene ude – Er du bange for at være alene derhjemme, så prøv om du kan bruge lidt af din alenetid på at være alene ude blandt andre. Blot fordi du har en weekend kun for dig selv, så betyder det ikke, at du skal sidde indenfor med nedrullede gardiner og spise take away. Du kan faktisk godt gå udenfor og lave nogle af de ting, du normalt nyder at gøre sammen med andre – gå i biografen, på museum, gå en tur og drik en kop kaffe på en café bagefter, eller tag på marked og handl ind til et lækkert måltid mad til din aftensmad og ja hvorfor ikke drikke et glas vin til, imens du hører skøn musik.

 

Mette Skøtt, Traffic  Center, Aller Media


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.