Hadebreve og trusler: Ingen hjælp til chikanerede præster

Præster oplever i stigende grad trusler og chikane - men de kan ikke få hjælp nogen steder.
Præster plages af trusler og chikane og har ofte ingen steder at gå hen for at få hjælp. Præsten på billedet har ikke med sagen at gøre.
Præster plages af trusler og chikane og har ofte ingen steder at gå hen for at få hjælp. Præsten på billedet har ikke med sagen at gøre. Foto: Scanpix/Arkiv

100 ubehagelige opkald om dagen. 12 timers chikane på telefonsvareren. Sognepræsten i Hjerm Sogn i Vestjylland, Jonas Serner-Pedersen, er på tredje år blevet chikaneret af to personer fra sin tidligere valgmenighed i Kolding. De to har fået et polititilhold, men retter nu i stedet de ondskabsfulde beskeder mod præstens sognebørn i Hjerm.

- De taler om, hvor dårligt et menneske jeg er, og at de føres bag lyset, fordi jeg er en skummel person. Det er meget trættende, og så synes jeg, at det er rigtig ubehageligt, at det skal gå ud over de mennesker, der bor her i sognet, siger Jonas Serner-Pedersen til Kristeligt Dagblad.

Hans eksempel er imidlertid ikke et isoleret tilfælde. Inden for det seneste halvandet års tid har der været en række sager, hvor præster er blevet udsat for chikane eller trusler. I februar blev en kvinde dømt for chikane mod præster fra Treenighedshedskirken i Esbjerg, i december sidste år måtte sognepræst Ulrich Vogel flytte fra Tingbjerg i København efter flere års chikane, og i august sidste år var sognepræst Fin Petersen fra Ørum Kirke ved Holstebro også genstand for længerevarende chikane.

Avisen.dk har tidligere skrevet om præster, som modtager trusler. Se nogle af de mest groteske eksempler her.

Ingen kan gøre noget

Spørger man Præsteforeningens formand, Per Bucholdt Andreasen, er chikane og trusler en voksende plage for præster.

- Det er et problem, vi har meget fokus på, og som vi forsøger at få håndteret, men der er en stor afmagt over for det. Provsten kan ikke gøre så meget, biskoppen kan ikke gøre så meget, og det kan politiet egentlig heller ikke. Der mangler en generel beredskabsplan, og derfor har vi bedt Kirkeministeriet om at få kortlagt muligheden for en sådan. For det er altså en enormt stor belastning for de præster, der bliver udsat for chikane og trusler, siger Per Bucholdt Andreasen til Kristeligt Dagblad.

Går ud over hele lokalsamfundet

Også erhvervspsykolog Henrik Rosenstjerne, der tidligere har undersøgt præsters arbejdsmiljø, savner en beredskabsplan for chikanerede præster.

- Jeg ved ikke, hvor de skulle søge hen. Der findes ikke nogen instanser, der kan gå ind og sige, hvad der er op og ned i de her sager. Det er i bund og grund ulykkeligt, for disse sager kan smadre ikke bare præsten, men et helt lokalsamfund, når støvet først har lagt sig. Der mangler simpelthen en ledelsesmæssig tjeneste, der kan sikre et overordnet perspektiv og hjælp til præster, der kommer i problemer, siger han.

Læs hele historien i Kristeligt Dagblad eller på k.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.