Hackere kan overtage dit smart-tv

Flere danskere er uvidende i færd med at invitere it-kriminelle ind i hjemmet. Det er bl.a. smart-tv'et, som kriminelle kan få adgang til.
Producenterne af tv-apparater med internetadgang har ikke styr på sikkerheden, lyder kritik.
Producenterne af tv-apparater med internetadgang har ikke styr på sikkerheden, lyder kritik. Foto: Samsung/free

Flere og flere danskere har i de seneste år valgt at koble deres fjernsyn op til internettet. Få tænker dog over, at internetforbindelsen også inviterer it-kriminelle indenfor i dagligstuen.

Problemet gælder ikke kun smart-tv, men alle de produkter i hjemmet som vi giver adgang til internettet. Det vurderer Rasmus Theede, som er næstformand i Rådet for Digital Sikkerhed.

- De fleste kender risikoen for at blive angrebet, når de bruger deres pc, men når det gælder andre produkter med internetadgang, er vi ofte langt mindre påpasselige og glemmer måske at skifte adgangskoder regelmæssigt, siger han til Ritzau Fokus.

De it-kriminelle går især efter de kreditoplysninger, som ligger gemt i tv'et, hvis man abonnerer på eksempelvis en streamingtjeneste som Netflix.

For nylig bragte mediet Version2 et interview med tv-hackeren, David Jacoby, som netop har holdt et oplæg på en it-sikkerhedskonference om blandt andet smart-tv. Her kritiserede Jacoby sikkerheden på de moderne fjernsyn og rettede pegefingeren mod producenterne, som, han mener, ikke gør nok for at holde deres smart-tv sikkerhedsopdateret.

Ifølge Rasmus Larsen, som er tv-ekspert og ansvarshavende redaktør for websitet flatpanels.dk, ser mange tv-producenter stort på sikkerheden, når først de har solgt produkterne.

- Tv-producenterne er for dårlige til at opdatere softwaren på de gamle fjernsyn, og det giver de kriminelle helt frit spil til at udnytte de sikkerhedshuller, der måtte være, siger Rasmus Larsen.

Problemet er ifølge Rasmus Larsen, at producenter som Samsung primært er optaget af at udvikle nye og bedre tv-skærme og interesserer sig mindre for software.

Smart-tv er særligt udsat over for angreb, når brugerne benytter sig af den såkaldte Hbb-tv-teknologi (Hybrid Broadcast Broadband TV).

Med denne teknologi bliver det muligt at se en tv-kanal som DR1 og samtidig have adgang til hele DR's indhold på nettet med et enkelt tryk på fjernbetjeningen.

Hbb-tv er ifølge kritikere særligt sårbart over for angreb, fordi brugeren ikke behøver at bekræfte, at man ønsker at bruge tjenesten, og derfor kan kriminelle overtage et ubeskyttet fjernsyn, uden at det bliver opdaget.

I DR giver sikkerheden i Hbb-tv dog ikke anledning til bekymring.

Her hæfter man sig ved, at den kriminelle skal være ualmindeligt kreativ for at kunne overtage danskeres TV-apparater og bryde ind på deres netværk.

- Vi mener overordnet set, at sikkerhedsniveauet i Hbb-tv er tilfredsstillende. I forhold til, hvad der ellers foregår af kriminelle aktiviteter på nettet, er Hbb-tv-angreb et meget teoretisk problem, siger Mikkel Müller, som er underdirektør hos DR Teknologi.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.