Hårdfør prins knækkede i Afghanistan

Prins Harry gik i stykker mentalt, da han blev tvunget til at forlade Afghanistan og de mænd, han havde ansvaret for.
Prins Harry under udtagelsen til Invictus-legene for sårede soldater. Storbritannien deltager med 100 veteraner, mens 30 danskere skal dyste ved legene i USA.
Prins Harry under udtagelsen til Invictus-legene for sårede soldater. Storbritannien deltager med 100 veteraner, mens 30 danskere skal dyste ved legene i USA. Foto: Andrew Matthews/AP

Det var ikke de hårde kampe i et fremmed land eller frygten for at blive dræbt, der fik prins Harry ned med nakken under hans første udsendelse til Afghanistan.

Paradoksalt nok var det faktisk militærets beslutning om at trække ham ud af krigszonen og i sikkerhed, der endte med at knuse den rutinerede officer.

Prins Harry blev evakueret i 2008, efter en avis havde offentliggjort hans position i Afghanistan, men da han sad på flyet med sårede og dræbte soldater, følte han, at han lod sine mænd i stikken.

- Jeg blev trukket ud efter ti uger af min første udsendelse i Afghanistan. Jeg havde gjort alt i min magt for at komme derned, og efter 10 uger blev jeg trukket ud, fortæller Harry i et interview med ABC ifølge The Telegraph.

- Jeg var knust. Jeg vidste ikke, hvad der ville ske med mine mænd, og pludselig sad jeg på et fly, der var forsinket, fordi en dansk soldats kiste skulle lastes ombord.

På flyet var prinsen vidne til flere sårede soldater, der manglede arme og ben efter at have trådt på vejsidebomber, og de voldsomme scener gjorde ham fast besluttet på, at han skulle hjælpe krigsveteraner.

Siden da har Harry arbejdet på at arrangere Invictus-legene, der er en sportsbegivenhed for sårede soldater, og han glæder sig til, konkurrencerne bliver skudt i gang i maj måned.

- Nogle af deltagerne burde være døde. Vi har aldrig før haft så mange med amputerede lemmer, der overlevede så traumatiske skader. Nu er jeg så heldig at kunne se folk, der burde være døde, løbe 100 meterløb.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.