Hård kritik: Nye medlemmer fuppes ind i a-kasse

ASE kaprer medlemmer fra andre a-kasser og fagforeninger. Men i mange tilfælde er medlemmerne ikke klar over, at de har sagt ja til at skifte, lyder kritikken fra 3F. ASE afviser.
ASE er ude med snøren, men ifølge landets største fagforbund fisker de medlemmer med ufine metoder. Her er hovedkvarteret på Frederiksberg.
ASE er ude med snøren, men ifølge landets største fagforbund fisker de medlemmer med ufine metoder. Her er hovedkvarteret på Frederiksberg. FOTO: Polfoto/Jakob Jørgensen

Den uafhængige a-kasse ASE og den tilhørende fagforening er gået i offensiven og høster tusindvis af nye medlemmer.

Siden 2012 har 27.000 danskere meldt sig ind i den nystiftede fagforening, mens a-kassen i samme periode er vokset med over 11.000 - og nu har over 150.000 medlemmer.

Men tilsyneladende går det nu så hurtigt med at skovle nye medlemmer ind i ASE, at mange slet ikke er klar over, at de bliver meldt ind.

Læs også: ASE lokkede hjerneskadet til at blive medlem

Det fortæller fagforbundet 3F, som kritiserer ASE for ufine rekrutteringsmetoder.

"Det er selvfølgelig ikke i orden. Det burde jo ikke finde sted. Det er ikke fair konkurrence, og det er slet ikke fair over for medlemmet, som pludselig risikerer at skifte til noget, de aldrig har sagt ja til," siger Eva Obdrup, der er forretningsfører i 3F's a-kasse.

Rekrutteret på messe

Før sommerferien begyndte 3F at undre sig over henvendelser fra lokalafdelinger, hvor medlemmer mod deres ønske var ved at blive overflyttet til ASE.

Derfor lavede forbundet en stikprøvekontrol i seks lokalafdelinger. Her blev fire ud af 11 overflytninger annulleret, fordi medlemmet aldrig havde sagt ja til at skifte, da de blev ringet op af ASE.

Endnu værre ser det ud hos lokalafdelingen i Fredericia, som på det seneste har opdaget, at over 10 medlemmer var på vej til at skifte til ASE - mod deres vilje.

"De har angiveligt mødt en sælger fra ASE på en messe, men har aldrig sagt ja til at skifte," siger Jette Larsen fra 3F's a-kasse i Fredericia.

ASE var oprindeligt kun en a-kasse for selvstændige, men rummer i dag også lønmodtagere, og slog i 2012 dørene op for en tilhørende fagforening.

Dermed hører ASE i dag til blandt de ikke-overenskomstbærende 'gule' fagforeninger, der lige som Krifa og Det Faglige Hus tilbyder et langt billigere kontingent end for eksempel 3F.

ASE: 3F bruger selv bøllemetoder

ASE afviser kritikken fra 3F. Medlemstallet stiger dag for dag, så ifølge kundechef Niels Agerup ville det være barokt at melde nogen ind, som ikke selv ønsker det.

”Når folk annullerer et medlemskab hos ASE, sker det gerne, fordi de bliver tvunget til det af en LO-tillidsmand. Vi har sager, hvor tillidsmanden har arbejdet aktivt for at få folk fyret, der ikke ville melde sig ind i et LO-forbund. Så når 3F drager den konklusion, at vi tvinger folk til at melde sig ind, er det måske, fordi de selv bruger den slags metoder," siger han, og peger på, at medlemmerne kommer af sig selv.

"Vi har ikke brug for det, og hvis nogen ikke ønsker at være medlem hos ASE, håber vi blot, at de finder sig godt til rette et andet sted," siger han.

"Vil nødigt fælde dom"

Som den eneste a-kasse er ASE ikke medlem af A-Kassernes Samvirke. Her undrer direktør Verner Sand Kirk sig over sagen.

"Jeg har ikke oplevet noget lignende blandt vores medlemmer. Det er selvfølgelig ikke i orden, hvis det er sådan, at man nærmest snyder folk til at blive medlem. Men jeg vil nødigt fælde dom, før vi kender de egentlige omstændigheder," siger han.

3F anerkender, at nogle medlemmer skifter ganske frivilligt til ASE. En del kommer dog hurtigt retur, fordi ASEs sælgere glemmer at oplyse, at de ikke tager deltidsforsikrede.

"Meget tyder på, at det simpelthen går for stærkt. Vi må opfordre ASE til at skilte tydeligt med deres regler og skære ud i pap, hvad der sker, når røret er lagt på," siger forrretningsfører Eva Obdrup.

ASE

 

  • Grundlagt 1976
  • 'ASE' var frem til 2002 en forkortelse for 'A-kassen for Selvstændige Erhvervsdrivende'
  • Blev i 2002 en tværfaglig a-kasse for både lønmodtagere og selvstændige
  • Danmarks 5. største a-kasse
  • Oprettede i 2012 fagforeningen 'Jobtryghed', som nu har skiftet navn til 'ASE Lønmodtager'
  • Ifølge Danmarks statistik havde ASE a-kasse i juli 2014 152.333 medlemmer, mens fagforeningen har 27.004 medlemmer
  • ASE er 100% medlemsejet

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.