Hård kritik: Helt forrykt at sende kronisk syge i årelange ressourceforløb

Patientforeninger og eksperter kritiserer, at uhelbredeligt syge sendes i årelange ressourceforløb og arbejdsprøvninger.
Syge bliver mere syge i de lange forløb, før de kan få førtidspension, lyder heftig kritik. 
Syge bliver mere syge i de lange forløb, før de kan få førtidspension, lyder heftig kritik.  Foto: Scanpix/Arkiv

Det er helt forrykt, at uhelbredeligt syge, der ønsker førtidspension, skal i ressourceforløb og arbejdsprøves i flere i år. 

For de syge bliver kun mere syge af de langvarige forløb, kommunen sender dem ud i. 

Sådan lyder kritikken fra Alzheimerforeningen og Scleroseforeningen, hvis medlemmer oplever at blive sendt i opslidenede ressourceforløb, der forværrer deres sygdom. 

Det skriver TV 2.

De syge dør i arbejdsprøvning

Førtidspensions-reformen, der trådte i kraft første januar 2013, betyder, at personer, der ønsker førtidspension, fordi de er for syge til at arbejde, skal sendes i såkaldte ressource-forløb. 

Forløbet med blandt andet arbejdsprøvninger og kurser varer i et til fem år, og formålet er at få den syge i arbejde i stedet for førtidspension.

De lange forløb har flere gange betydet, at den syge dør, inden han eller hun når at få førtidspension. 

Direktør for Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen, fortæller, at demenspatienters tilstand forværres, når de udsættes for pres. Men at kommunerne helt underkender læger, speciallæger og eksperters vurdering af patienternes helbred. 

Giver ingen mening 

- Nogle sygdomme kan man blive raske fra igen. Det kan man ikke med en demenssygdom. Det er en ulykkelig sygdom, der kun går en vej, og når man når dertil, hvor man søger om førtidspension, fordi man ikke længere kan klare at være på arbejdsmarkedet, så giver det ingen mening at sende dem ud på arbejdsmarkedet igen, siger Nis Peter Nissen til TV 2.

Og ledende socialrådgiver i Scleroseforeningen, Nadia Buchard istemmer sig kritikken. Hun fortæller om sklerosepatienter, der har fået tilbudt afklaringsforløb, psykologhjælp, forløb om kost og ernæring og hjælp til boligændringer i hjemmet for at udvikle de syges arbejdsevne.

- Bedre kost og mere motion er godt for alle, men det er altså ikke noget, der helbreder for sklerose eller gøre dig bedre i stand til at komme ud på arbejdsmarkedet som sklerosepatient, siger Nadia Buchard til TV 2. 

Holder mennesker fanget i årevis 

TV 2 har også talt med eksperter, som kritiserer systemet.

Ifølge Iben Nørup, der er socialforsker på Aalborg Universitet, er det et problem, at der ikke er en endelig definition på den arbejdsevne, kommunerne jagter. Og at der ikke er nogen tidgrænse på forløbene, hvilket giver en uvished for de syge. 

- Sagsbehandlingstiden er blevet ekstrem meget længere. Særligt for nogle af de her borgere kan man diskutere, om det overhovedet er meningsfuldt. Og så er der den anden side af det – at man holder mange mennesker fanget i en uafklaret situation i årevis, og det er en stressfaktor for mange, siger Iben Nørup til TV 2.

Formålsløst

Ifølge Nikolaj Nielsen, der har en ph.d i socialret og er advokat for flere kroniske smertepatienter, har politikernes reform af førtidspensionen kun gjort ondt være, da syge mennesker skal trækkes med endnu længere forløb, som forværrer deres tilstand.

Alt imens de selv skal bevise, at kommunens ressourceforløb ikke gør dem mere arbejdsduelige. 

 - De skal overfor kommunen bevise, at det er åbenbart formålsløst – og det har ingen betydning, at en læge udtaler, at det ikke vil have nogen virkning. Det er umuligt. Folk bliver syge af at være i forløbene – det er ikke sundt. Vi taler om i forvejen meget, meget syge mennesker, siger Nikolaj Nielsen til TV 2.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.