Hård kritik: Chefer udnytter unge i sommerjob

Jobpatruljens tur rundt i Nordjylland har resulteret i 144 sager, der er sendt videre til faglig opfølgning.
Jobpatruljen har meldt den lille gruppe "forhærdede arbejdsgivere", som de kalder det, til 3F og til Skat. Jobpatruljen har nemlig ikke myndighed til at gå videre med sagerne selv.
Jobpatruljen har meldt den lille gruppe "forhærdede arbejdsgivere", som de kalder det, til 3F og til Skat. Jobpatruljen har nemlig ikke myndighed til at gå videre med sagerne selv. Foto. Annelene Petersen/arkiv/Scanpix

For en lille gruppe arbejdsgivere i Nordjylland, er sommermånederne en tid, hvor man kan opføre sig som i det vilde vest.

Det mener Mads Guldhammer, koordinator for jobpatruljen i Nordjylland.

Og de arbejdsgivere, der bryder reglerne, er som regel gengangere, som Jobpatruljen møder år efter år, fortæller Mads Guldhammer til DR Nordjylland.

Patruljen har set unge fritidsjobbere håndtere farlige kemikalier, lave alt for tunge løft, udskænke spiritus - eller få løn udbetalt i kontanter direkte fra kassen.

- Og det er altså ikke sådan, det foregår. Der er en gældende lovgivning i Danmark og nogle aftaler de skal overholde, og det har de altså utroligt svært ved at forstå, siger Mads Guldhammer.

- Det bliver ved med at være det her område ude i sommerlandet, med den her gruppe af forhærderede arbejdsgivere, der åbenbart nægter at forstå realiteterne, og mener, at når de i sommerperioden har behov for at tjene penge, så må de unge tage de forhold, der er i virksomheden, siger Mads Guldhammer.

Jobpatruljens tur rundt i Nordjylland har resulteret i 144 sager, der er sendt videre til faglig opfølgning. Og på turen rundt har det altså særligt været en lille gruppe arbejdsgivere med fokus på at tjene penge i sommermånederne, der har voldt problemer.

- Jeg tror, at der er en lang række ting, der spiller ind. Blandt andet er det nu, at de her arbejdsgivere skal tjene deres penge. Det er her i sommermånederne. Og så er det også fordi, at der er så mange unge, der godt vil have de her job i sommermånederne, og de finder desværre først ud af, hvordan forholdende er, når det er for sent, siger Mads Guldhammer.

Jobpatruljen har meldt den lille gruppe "forhærdede arbejdsgivere", som de kalder det, til 3F og til Skat. Jobpatruljen har nemlig ikke myndighed til at gå videre med sagerne selv.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.