Håndværkermangel truer: Tusinder af job kan gå til udlændinge

Kæmpeinvesteringer i sygehuse, motorveje, og Femern-forbindelsen vil skabe titusinder af job i Region Sjælland. Men der mangler faglærte håndværkere. Det kan betyde, at arbejdspladserne går til udlændinge.
Hvis ikke flere unge vælger at blive faglærte, kan der mangler hænder til at bygge Femen-forbindelsen. Og så vil mange arbejdspladser gå til udlændinge.
Hvis ikke flere unge vælger at blive faglærte, kan der mangler hænder til at bygge Femen-forbindelsen. Og så vil mange arbejdspladser gå til udlændinge. Foto: David Leth Williams, Scanpix

Motorveje, jernbaner, sygehuse og det enorme Femern-projekt. Region Sjælland står over for massive investeringer i den offentlige infrastruktur. Frem mod 2024 vil byggeriet af i alt 10 større offentlige projekter skabe mellem 28.000 og 30.000 arbejdspladser. Samtidig kan der blive skabt helt op til 28.000 såkaldte afledte arbejdspladser hos for eksempel byggemarkeder og vognmænd, der leverer til de store projekter.

Men for nogle grupper kan den faglærte arbejdskraft blive svær at få fat på, lyder en af konklusionerne i en ny rapport, som rådgivningsvirksomheden COWI har udarbejdet for Region Sjælland. Det gælder blandt andet smede, elektrikere, mekanikere og VVS'ere, skriver Ugebrevet A4.

For få unge håndværkere

Siden finanskrisen er der på landsplan forsvundet omkring 40.000 arbejdspladser i bygge- og anlægsbranchen. Alligevel kan der opstå rekrutteringsproblemer i både Region Sjælland og resten af landet. Mange ældre håndværkere går nemlig på pension og efterløn, mens der ikke er nok unge, der vælger at blive håndværkere.

- Antallet af unge på vej ind i branchen kan ganske enkelt ikke matche antallet, der forlader den, siger Poul Sørensen, seniorprojektleder i COWI.

Job vil gå til udlændinge

Hvis ikke der kan findes nok kloge hænder til at bygge blandt andet Storstrømsbroen og Femern, er man nødt til at hive udenlandsk arbejdskraft ind fra for eksempel Tyskland og Polen. Men sker det, vil der samlet set blive færre job.

For hvis lønnen havner på italienske, tyske eller polske bankbøger, bliver der brugt færre penge i Danmark, og der vil være færre skattekroner i statskassen. Det betyder, at der samlet set vil blive skabt færre såkaldte afledte job fra de 10 store, offentlige byggerier i Region Sjælland. Helt konkret vil der eksempelvis blive skabt 5.725 færre arbejdspladser, hvis der er 20 procent udlændinge i anlægsprojekterne, end hvis der slet ingen udlændinge er.

Problem i hele landet

De mange arbejdspladser er godt nyt for Region Sjælland. Regionen har mange ledige og mange borgere, som kun har gennemført folkeskolen. Men manglen på faglærte bekymrer Væksthus Sjælland, som rådgiver regionens virksomheder.

- Hvis der mangler 100 elektrikere i regionen, kan du jo ikke bare stampe dem op ad jorden. Udfordringen er, at vi på én og samme tid har mange arbejdsløse og samtidig mangler faglært arbejdskraft. Man har ganske enkelt ikke været dygtige nok til at få uddannet de ufaglærte, mens ledigheden var høj, siger Mads Váczy Kragh, direktør i Væksthus Sjælland.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.