Håndværker på stoffer på jobbet: Jeg gør mester glad

Hvad får man ud af at tage stoffer i arbejdstiden, og hvordan påvirker det arbejdsdagen? Det har to specialestuderende undersøgt ved at tale med en række danskere, der har prøvet at tage stoffer på jobbet.
Det føltes godt at kunne udføre mit arbejde endnu bedre og hurtigere end jeg plejede, og at gøre mester glad, sagde en af håndværkerne, der havde prøvet at tage amfetamin i arbejdstiden.
Det føltes godt at kunne udføre mit arbejde endnu bedre og hurtigere end jeg plejede, og at gøre mester glad, sagde en af håndværkerne, der havde prøvet at tage amfetamin i arbejdstiden. Scanpix / modelfoto

Normalt forbinder man amfetamin og kokain med stofmisbrugere, der ikke kan passe et job, eller med unge, der fester hårdt i weekenden.

Men der findes danskere, der tager euforiserende stoffer i arbejdstiden.

Specialestuderende Maj Witte og Lea Trier Krøll fra Københavns Universitet har talt med nogle af dem om, hvad de får ud af det, og hvordan det påvirker deres arbejdsliv.

- Vi har blandt andet interviewet nogle håndværkere og ufaglærte, og det mest overraskende er, at de oplevede, at amfetamin og kokain på den korte bane havde en positiv effekt på deres arbejdsliv. For eksempel oplevede de, at de kunne arbejde hurtigere, mere koncentreret og mere fokuseret, og at tiden fløj af sted, siger Lea Trier Krøll til Avisen.dk.

- Nogle fortalte også, at de fik større selvtillid, fordi amfetamin og kokain gjorde dem høje og fordi de følte, at de kunne gøre deres arbejde bedre. Som en af casepersonerne sagde: Det føltes godt at gøre mester glad, fortsætter hun.

Føles fedt på kort sigt, men...

Specialet har ikke undersøgt, hvor udbredt stoffer i arbejdstiden er, eller hvorfor interviewpersonerne gjorde det.

Men den typiske historie fra interviewpersonerne er, at de startede med at tage stoffer i weekenderne, og så flød det på et tidspunkt over til hverdagen.

På kort sigt var det de positive konsekvenser, der fyldte mest hos interviewpersonerne. Men for nogle udviklede det sig negativt på længere sigt, for eksempel i form af søvnproblemer, afhængighed og sygemeldinger fra jobbet.

- Nogle fik problemer, fordi de på grund af stofferne arbejdede hårdere end kroppen egentligt kunne holde til, og kroppen ikke fik nok hvile bagefter. For nogle udviklede det sig til overforbrug eller afhængighed, fortæller Lea Trier Krøll.

De håndværkere og ufaglærte, der medvirker i specialet, kom dog ud af stofferne ved egen hjælp, for eksempel ved at skifte job eller flytte.

- En af grundene til, at de medvirker i projektet, er at de gerne vil sætte fokus på emnet og give deres egne erfaringer videre: Nemlig at det, der kan føles fedt på kort sigt, kan give problemer på lang sigt, siger Lea Trier Krøll.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.