"Hån mod seniorer": Bliv medlem af A-kasse og få 0 kr i dagpenge

Ældre Sagen raser over dagpengeaftalen, som vil lukke pensionister ind i a-kasserne uden at give dem ret til dagpenge.
Fremover skal seniorer have lov til at blive i a-kassen, når de når pensionsalderen. Men de får ingen ret til dagpenge.
Fremover skal seniorer have lov til at blive i a-kassen, når de når pensionsalderen. Men de får ingen ret til dagpenge. Colourbox

Dagens tilbud: Bliv medlem af en a-kasse og få 0 kroner, hvis du bliver arbejdsløs.

Det er fremtiden for landets folkepensionister. Dagpengeaftalen, som faldt på plads torsdag, blev nemlig langt fra det gennembrud for den ældre del af de danske lønmodtagere, som mange havde sat næsen op efter.

I dag bliver man automatisk udmeldt af a-kassen, når man når pensionsalderen. Men fremover skal pensionister tilbydes et særligt seniormedlemskab, som giver ret til hjælp til jobsøgning i a-kassen, men ingen dagpengeret.

Men hos Ældre Sagen ser man ikke ligefrem seniormedlemskabet som en håndsrækning til seniorerne. Tværtimod.

- Det her er ikke en håndsrækning. Det er en hån mod de mange seniorer, som gerne vil fortsætte på arbejdsmarkedet, siger Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen.

Han spår ikke de nye seniormedlemskaber i a-kasserne nogen stor fremtid.

- Jeg er skuffet over, at man ikke har tænkt mere langsigtet. Hvis man kun kan få rådgivning, så tror jeg det er tæt på nul, som vil benytte sig af det. Jeg kan ikke se, hvad man får ud af det, siger Bjarne Hastrup.

"Det bliver dæleme dyrt"

Idéen om et seniormedlemskab i a-kasserne kommer fra Dagpengekommissionen. Ifølge professor i økonomi ved Aarhus Universitet Michael Rosholm, som har siddet med i kommissionen, er det tanken, at seniorerne skal tilskyndes til at blive på arbejdsmarkedet.

- Vi står i en situation, hvor vi om relativt få år kommer til at mangle arbejdskraft. Så hvis seniorerne gerne vil arbejde, så er det rimeligt, at de også kan blive i a-kassesystemet og få den hjælp og rådgivning, som andre ledige får.

Men hvis man virkelig gerne vil beholde dem på arbejdsmarkedet, hvorfor så ikke give dem ret til dagpenge på samme vilkår, som hvis en 35-årig eller 55-årig mister jobbet?

- Det er simpelthen fordi, at det bliver dæleme dyrt. Hvis man åbner op for det, vil det betyde, at man i mindst et par år kan trække sig tilbage og få langt mere end folkepensionen. Man vil i hvert fald være godt dum, hvis man ikke gør det, siger Michael Rosholm.

I Ældre Sagen kalder Bjarne Hastrup det "helt hen i vejret", at økonomiprofessoren og Dagpengekommissionen på den måde mistænkeliggør seniorernes motiver.

- Hvis man reelt er gået på pension, så har man da ikke lyst til at stå til rådighed for aktivering og de rådighedsregler, der er i dagpengesystemet.

- Derudover tror jeg, at regnestykket med flere seniorer på arbejdsmarkedet, ekstra skatteindtægter og så videre langt vil opveje de få, der måtte spekulere i at modtage dagpenge frem for folkepension, siger han.

DF: Det må du spørge om i fagbevægelsen

Dagpengekommissionens anbefalinger om et seniormedlemskab er blevet importeret direkte i den politiske aftale mellem Venstre-regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.

Men Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted, vil ikke forholde sig direkte til kritikken fra Ældre Sagen.

- Det er ikke noget, vi fra politisk side har puttet ind i aftalen. Det er noget, vi har taget fra Dagpengekommissionen, så det må du spørge om i fagbevægelsen eller andre steder.

- Men jeg tror, det er et spørgsmål om, at a-kasserne gerne vil beholde deres medlemmer noget længere, siger Bent Bøgsted.

DF-ordføreren tilføjer, at det også har haft betydning, at dagpengeret til pensionister vil kræve ændringer i pensionsreglerne og dermed være mere omfattende end en justering af dagpengereformen.

Hos a-kassernes brancheorganisation, AK-Samvirke, kan direktør Verner Sand Kirk dog ikke genkende, at seniormedlemskab skulle være groet i a-kassernes have.

- Jeg kan jo ikke garantere, at der ikke er nogle derude, som skulle mene, at det er en god idé. Men det er ikke noget, vi som organisation har foreslået, siger Verner Sand Kirk.

Han understreger, at han som sådan ikke har noget imod, at a-kasserne nu kan tilbyde særlige seniormedlemskaber uden dagpengeret. Men han forventer ikke, at det bliver et stort tilløbsstykke.

- Nej, det tror jeg ikke. Jeg er ret overbevist om, at de fleste a-kasser allerede i dag vil tage en snak og hjælpe med jobsøgning, hvis der er nogle, der har brug for det, siger Verner Sand Kirk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.