Håbløst indeklima: Dit barns arbejdsmiljø stinker

Over 500 danske skoler har så dårligt arbejdsmiljø, at Arbejdstilsynet har kvitteret med påbud.
Ældre klasselokaler har svært ved at leve op til Arbejdstilsynets krav om et godt indeklima for elever og lærere. Arkivfoto.
Ældre klasselokaler har svært ved at leve op til Arbejdstilsynets krav om et godt indeklima for elever og lærere. Arkivfoto. Polfoto: Arkiv

Dårlig luft, lugtende madpakker og mange børn stuvet sammen kan hurtigt forvandle et klasselokale til et uholdbart arbejdsmiljø.

Faktisk viser en aktindsigt, som DR's Undersøgende Databaseredaktion har fået fra Arbejdstilsynet, at tilsynet i 2012 og 2013 har truffet 1144 afgørelser på 567 skoler, hvor tilsynet har påtalt arbejdsmiljøet. Det skriver dr.dk.

Det er især indeklimaet, som får hug af Arbejdstilsynet. Næsten hver femte påbud omhandler problemer med indeklimaet.

En af de skoler, som har fået at vide, at de skal forbedre deres indeklima, er Broskolen i Slagelse Kommune.

- Vi havde målinger, der viste, at allerede efter 20 minutter var CO2-niveauet for højt, og det var et lokale, som elever og lærere skulle opholde sig i i seks timer, siger Ole Aabyrt, der er administrativ skoleleder, til dr.dk.

Som en konsekvens af påbuddet, har skolen derfor igangsat en renovering, der med et mekanisk ventilationsanlæg skal sørge for, at luften regelmæssigt bliver udskiftet.

At netop indeklimaet dumper i Arbejdstilsynets undersøgelser, overrasker ikke Rasmus Challi, der er specialkonsulent hos Dansk Center for Undervisningsmiljø.

- Der var et helt andet bygningsreglement i 1970'erne end i dag, og det betyder, at mange skoler ikke har en tilfredsstillende ventilationsløsning, siger han til dr.dk.

Han fremhæver, at med god luft i klasseværelserne bliver elevernes evne til at koncentrere sig bedre, men også sygdomsfraværet hos både lærere og elever falder.

Arbejdstilsynet besøgte i 2012 og 2013 1625 af landets 1918 grundskoler. Mere end hver tredje skole, som fik besøg af Arbejdstilsynet, modtog en eller flere afgørelser om at handle på de kritiske forhold, som tilsynet konstaterede.

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.