Håbefulde lønmodtagere: Yes! Krisen er sparket til hjørne

Politikerne har råbt det længe, men nu mener også de danske lønmodtagere, at krisen er ovre.
Medlemmerne i HK/Privat, der blandt andet er lageransatte, mener ikke, krisen skaber bekymring på arbejdsmarkedet længere.
Medlemmerne i HK/Privat, der blandt andet er lageransatte, mener ikke, krisen skaber bekymring på arbejdsmarkedet længere. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Krisen. Det dystre ord har hængt som en tung skygge over lønmodtagerne, siden bankerne krakkede på stribe for syv-otte år siden. Frygten for at miste sit job eller se kollegaer blive fyret har fyldt hverdagen for mange.

Men nu er det vendt. I hvert fald, hvis man spørger cirka 1.300 repræsentativt udvalgte medlemmer af HK/Privat, som netop har svaret på følgende spørgsmål:

Hvad mener du, at det danske arbejdsmarked på nuværende tidspunkt er mest udfordret af?

Til det har blot 11 procent svaret "krisen." Til sammenligning satte hele 53 procent hak ved krisen i en undersøgelse med et lignende spørgsmål i 2013.

- Når vores medlemmer siger, at krisen er en mindre udfordring på arbejdsmarkedet, lægger de det til grund, at beskæftigelsen er stigende. De kan samtidig se, at det går godt i virksomhederne. Indtjeningen klarer sig også godt trods konkurrence med udlandet, siger Simon Tøgern, forbundsformand i HK/Privat, til Avisen.dk.

Han ser det som et tegn på fremgang, at krisen ikke fylder mere for lønmodtagerne.

Men det øgede fokus på udlandet er også blevet noget, som lønmodtagerne har taget til sig i mere end én forstand.

- Globaliseringen er blevet en realitet for flere og flere af vores medlemmer. Det er ikke bare et ord på tv. Betydningen af, at virksomheden vinder en stor ordre, er også et samtaleemne blandt de ansatte i kaffepausen, siger Simon Tøgern.

Af opgørelsen fremgår det, at 15 procent af de adspurgte i dag ser globaliseringen som arbejdsmarkedets største udfordring. Nogenlunde samme niveau som i 2013.

Lav ledighed

Det er ikke kun HK/Privat-medlemmerne, der ser lyst på rigets tilstand på arbejdsmarkedet.

Hos Dansk Metal taler også cheføkonom Thomas Søby på vegne af medlemmerne med på de positive takter.

- Grundlæggende går ledigheden ned, vi er under tre procent – hvor den var over ti procent da krisen var på sit værste. I det lys ser arbejdsmarkedet meget fornuftigt ud, forklarer Thomas Søby og tilføjer:

- Når vi kigger frem, er der også pæn optimisme blandt vores medlemmer. De forventer flere ordrer og flere ansatte. Frygten for at blive fyret er lille, der er godt gang i produktionen, eksporten stiger og ledigheden falder.

Frygten for fyringer er faldet fra 27 procent til 14 procent i HK/Privats undersøgelse.

Stresset af dårlig ledelse

Men træerne vokser som bekendt ikke ind i himmelen. Imens krisen og fyringer i mindre grad er kilde til bekymring blandt HK Privats medlemmer, så fylder både stress og dårlig ledelse fortsat meget, tilkendegiver henholdsvis 49 procent og 46 procent af de adspurgte.

- Men stress er flere ting, og hovedforklaringen på stress er mangelfuld ledelse – ledere, som ikke tager de rette beslutninger, som ikke har de rette kompetencer og som ikke tager ansvar, siger Simon Tøgern.

Han bakkes op af professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet, der følger situationen på arbejdsmarkedet tæt.

- Bekæmpelse af arbejdsløshed er det ikke det, der står øverst længere, og krisestemningen har lagt sig. I stedet er bekymringerne for et godt arbejdsmiljø kommet højt op på dagsordenen for mange, siger professoren.

- Det er ikke ondt i ryggen – men ondt i ledelsen, der nager – det er de immaterielle faktorer, der spiller en stor betydning, slår han fast.

 

Sådan er undersøgelsen lavet

HK/Privat har i 2016 spurgt cirka 1.300 medlemmer: Hvad mener du, at det danske arbejdsmarked på nuværende tidspunkt er mest udfordret af?

En lignende undersøgelse i 2013 med 1.400 medlemmer blev lavet i 2013 med spørgsmålet: Hvilke af nedenstående udfordringer mener du, der på nuværende tidspunkt er på det danske arbejdsmarked.

Det har været muligt at afgive flere svar.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.