Brexit

Gyserdag: Metal-formand frygter britisk nej til EU

Formand for CO-Industri og Dansk Metal Claus Jensen krydser fingre for, at Storbritannien bliver i EU. Ellers kan det koste industriarbejdspladser i Danmark, advarer han.    
Det er en vigtig dag også for dansk industri, mener formand for Dansk Metal Claus Jensen, der håber på, at englænderne bliver i EU. 
Det er en vigtig dag også for dansk industri, mener formand for Dansk Metal Claus Jensen, der håber på, at englænderne bliver i EU.  Foto: Dansk Metal.

Det er ikke kun toppolitikere, der med bæven følger med i briternes afstemning om deres fremtid i EU i dag. Fagbevægelsens topfolk er også optaget af den såkaldte Brexit-afstemning på den anden side af Nordsøen.

Dansk Metals formand Claus Jensen lægger ikke skjul på, at han har nerver på i dag, selvom det ikke er en dansk folkeafstemning.

- Det er klart en spændende dag. Det betyder rigtig meget for vores industriarbejdspladser herhjemme, hvad briterne beslutter sig for, siger Claus Jensen.

Han er også formand for CO-Industri, der tæller otte fagforbund med tilsammen 230.000 smede, industriarbejdere, slagteriarbejdere og andre ansatte i industrien. 

En vigtig dag for industrien

- England er jo vores tredjestørste samhandelspartner indenfor EU, så det er klart, at det betyder noget for virksomhedernes muligheder for at afsætte deres varer. Det her er da en vigtig dag, fastslår Claus Jensen.

Desværre har Metal-formanden ikke tid til at følge med i nyhedsstrømmen i dag. Torsdag klokken ni begyndte et hovedbestyrelsesmøde i Dansk Metal, og så iler han videre til trepartsforhandlinger med beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen for bordenden. Her er temaet flere praktikpladser og mere efteruddannelse, og det er det sidste trepartsmøde inden sommerferien.

- Så jeg må vente med at følge med for alvor til i aften, hvor de første exitpolls kommer, siger Claus Jensen.

Men så vil det også være med sved på panden, at han følger med. Danmarks samlede eksport til Storbritannien udgør 70 milliarder kroner, og der er 45.000 danske job, særligt indenfor industri, handel og transport, der knytter sig til den britiske eksport. 

- Jeg håber klart englænderne stemmer ja, fastslår han og peger på flere grunde.  

- Hvis man skal tro de lærde, der sidder og regner på den slags ting, er det ret entydigt, at vi kommer til at miste nogle danske arbejdspladser, fordi eksporten bliver lidt sværere, siger han.

Claus Jensen mener, at det er svært at vurdere præcis, hvad konsekvensen bliver for det danske arbejdsmarked, hvis et flertal af briterne ønsker at melde sig ud af EU. Derfor vil han ikke sætte tal på, hvor mange job, der kan forsvinde.

Skal ikke lugte af skræmmehalløj

- Og det skal heller ikke lugte af noget skræmmehalløj, som jeg ikke gider deltage i. Men det er klart, at når det bliver sværere at samhandle med et land, vil det betyde mindre samhandel, og så skal der produceres mindre i Danmark, siger han.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd anslår, at de samlede beskæftigelseskonsekvenser kan være op mod 13.000 færre danske job i 2020. Og en undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for Ugebrevet A4, viser også, at danskerne frygter for, at England smækker med døren til EU. Næsten seks ud af ti danskere mener ifølge Ugebrevet A4, at det vil være dårligt for dansk beskæftigelse og økonomi, hvis briterne melder sig ud. Og den bekymring deler Claus Jensen. 

Strategisk god samarbejdspartner

Metal-formanden pointerer også, at England og Danmark har mange fælles holdninger til EU-samarbejdet og ofte har støttet hinanden i Bruxelles.  

- England er også en strategisk god samarbejdspartner at have. Og den vil jeg nødig undvære. Det vil være ærgerligt, og det vil da svække os, hvis så stort et land som England melder sig ud. Så står Danmark mere alene med nogle af vores særstandpunkter, som vi tidligere har haft englændernes opbakning til, fremhæver Claus Jensen. 

Så Sankt Hans aften 2016 bliver en gyseraften for Metal-formanden. Og han håber at vågne op til et klart valgresultat, hvor Storbritannien bliver i EU.  

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.