Guide: Undgå fejlkøb til haven

Selvom det er billigst at købe nye planter til haven i supermarkedet, så får du oftest sundere og bedre planter på planteskolen. Dermed undgår du at spilde penge på planter, der hurtigt går ud.
Når du køber roser til haven, skal du gå efter planter med flest mulige skud. Fald ikke for blomsternes højde, eller om planten har mange blomster, det skal nok komme senere. Det er skuddene på planten, der er vigtigst.
Når du køber roser til haven, skal du gå efter planter med flest mulige skud. Fald ikke for blomsternes højde, eller om planten har mange blomster, det skal nok komme senere. Det er skuddene på planten, der er vigtigst. SCANPIX arkiv

Havesæsonen er skudt i gang, og for mange danskere betyder det, at der skal investeres i nye planter til haven bede eller krukker. Men hvordan sikrer man sig de bedste og sundeste planter? Havekonsulent på magasinet ISABELLAS Susie Helsing Nielsen giver sine bedste råd.

Blomster til weekenden. Læs mere på isabellas.dk

- Når du køber planter på en rigtig planteskole eller i et plantecenter, kan du som hovedregel være sikker på at få gode sunde og livskraftige planter med hjem. Samtidig er der mulighed for at få råd og vejledning af professionelle fagfolk med i købet, forklarer Susie Helsing Nielsen.

Planterne kan have skjulte skader

En af grundene til at planterne i supermarkedet kan være dårligere kvalitet er, at de kan have lidt overlast, uden du umiddelbart kan se det på dem.

Ukrudt sådan kommer du det til livs. Læs mere på isabellas.dk

- Supermarkedsplanter kan have lidt overlast i form af udtørring, dårlige opbevaringsforhold, manglende lys og forkerte temperaturer, hvilket kan føre til, at planterne fx får gule blade eller taber alle blomsterknopperne hjemme i haven. En anden risiko er, at du ikke kan være sikker på at få det, du tror, du køber. Der kan nemt være rod i både sorter og arter, siger Susie Helsing Nielsen.

Når du køber planter, er der forskellige ting, du skal se og gå efter. Her får du Susie Helsing Nielsens tips:

Frugttræer

Frugttræer bliver flottest, hvis de har fem hovedgrene, der danner en pæn krone. Grenene må ikke være for lodrette – jo mere vandrette, jo flere frugter giver de, og jo mindre er risikoen for, at grenene knækker af, når de engang begynder at bære meget frugt.

Se efter, at det er nye unge træer. Barken skal være ren, ubeskadiget og uden mos og alger. Rødderne må ikke være et tæt, sammenfiltret garnnøgle nede i potten.

Tjek også, at podestedet er vokset ordentligt sammen.

For alle træer gælder det, at du skal tjekke for skader i barken, og at rodnettet ikke fylder potten fuldstændig ud, og ellers skal du bruge din sunde fornuft i forhold til kronens udseende. Kronen skal have det rette grenskelet fra start, lyder det fra eksperten.

Buske

Buske skal ligesom træer heller ikke have stået for længe i potten. Her skal du desuden gå efter dem, der har flest grene nedefra, så de kan vokse sig kraftige, frem for at vælge dem med mest højde.

Stauder, roser og klatreplanter

Disse planter skal have flest mulige skud. Fald ikke for blomsternes højde, eller om planten har mange blomster, det skal nok komme senere. Det er skuddene på planten, der er vigtigst, slutter Susie Helsing Nielsen.

Anita Banner, ISABELLAS, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.