Guide: Sådan undgår du at miste lysten til sex

Mange oplever en dalende lyst til sex fra tid til anden, men man kan sagtens gøre noget ved det.
Manglende sexlyst kan skyldes så forskellige ting som stress, medicin eller at partneren ikke tilfredsstiller en godt nok.
Manglende sexlyst kan skyldes så forskellige ting som stress, medicin eller at partneren ikke tilfredsstiller en godt nok. Colourbox / Modelfoto

Sexlyst er en underlig størrelse, og det er altså ikke noget, man bare altid har. Den kan være helt i top i nogle perioder for så pludselig at gå jævnt ned ad bakke i andre.

Kys kan kurere manglende sexlyst. Læs mere på femina.dk

De fleste af os har oplevet, at lysten kan dale i perioder, men det er ikke altid, vi selv tænker så meget over det. Det er i langt højere grad partneren, der bemærker det.

- En årsag til manglende lyst kan være uklare tilbagemeldinger og afklaring af, hvad de faktiske behov er. Manglende orgasmer og at selve akten går for hurtigt er noget, jeg hører flere beklage sig over. Derfor er kommunikation også altafgørende, siger sexolog Ulla Aasland og fortsætter.

Manglende sexlyst hos mænd. Sådan håndterer I det. Læs mere på tidenskvinder.dk

- Det at have sex udelukkende for at tilfredsstille sin partners behov uden at få tilfredsstillet sine egne er ikke en sund udvikling. Snarere tværtimod. Det er ikke fremmende for sexlivet, hvis man tror, man skåner sin partner ved ikke at give et ærligt svar tilbage, hvad angår ens egne behov, siger Aasland.

Hormoner, stress og medicin kan skyldes manglende sexlyst

Men det handler ikke altid om kommunikation eller orgasmer. Hvis du eller din partner allerede er ærlige om jeres behov, så kan der være andre faktorer, der påvirker lystfølelsen. Hormonerne har for eksempel meget at sige. Det gælder både kønshormonerne eller for eksempel stresshormoner.

- Jeg beder jævnligt mine klienter om at henvende sig til deres læge for at få taget en blodprøve for at få målt deres testosteronniveau. Det er vigtigt, at det er i balance. Et tilfredsstillende niveau har en stor betydning for lystfølelsen, og er niveauet for lavt, kan det justeres, og det gælder både for mænd og kvinder. Kortisol, der udskilles i kroppen, når man er stresset, og oxytocin der bliver udskilt ved berøring og under orgasme, er også vigtige faktorer, siger Aaland til KK.no.

Manglende sexlyst kan også skyldes sygdomme eller medicin. Der er for eksempel visse præventionsmidler, der er et typisk eksempel på dette, og derfor kan det i nogle tilfælde være en god ide at skifte til et andet.

En lav sexlyst kan også skyldes noget så simpelt som hverdagens rutiner, og at man er træt eller frustreret. Igen råder eksperterne til at man taler sammen. Er det fordi man har brug for hjælp derhjemme, eller man måske har brug for lidt kærestetid?

Uanset hvad skal man få talt sammen. Det er også vigtigt at fortælle partneren, at det ikke er hans eller hendes skyld, at man for eksempel er presset på jobbet og derfor ikke har den store lyst til sex. Under alle omstændigheder er det vigtigt at få gjort noget ved det, hvis lysten bliver ved med at strejke både for din partners - men især også for din egen skyld.

Cecilie Wenstrup, Traffic Center, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.