Guide: Sådan juicer du dig sund
Putter du de helt rigtige ingredienser i, kan din juice forbedre dit helbred og styrke immunforsvaret
Værsgo - så er der serveret. Det ser da lækkert ud, ikke?
Værsgo - så er der serveret. Det ser da lækkert ud, ikke? Foto: SCANPIX arkiv


Vi er ikke i tvivl om, at det er godt at få en god mængde frugt og grøntsager. Men er hjemmelavet juice genvejen til det sunde liv eller bare en lækker læskedrik? Zennie Bonde Mogensen, juiceentusiast og medforfatter til bogen ”Den fedeste juicekur”, er ikke i tvivl. Det fortæller hun til FEMINA i denne uge.

– Jeg har mærket på egen krop, hvad juicen har gjort for mig, og derfor har jeg lyst til at give budskabet videre. Vi har brug for ægte mad, og juice er simpelthen en fantastisk måde at få alle de gode grøntsager og frugter ned på, siger Zennie Bonde Mogensen.

Steen Lindberg er læge og holder bl.a. foredrag om positive livsstilsændringer som forebyggende behandling mod sygdomme, og han er enig med hende.

– Fordelen ved at lave din egen juice er, at du selv kan justere, hvor meget frugt og grønt du putter i din juice  – og dermed også hvor sukkerholdig din juice bliver, fremhæver han.

Få fem skønne juiceopskrifter på femina.dk

Formår du at lave en juice, der ikke er sukkerholdig, er du godt på vej til et sundere og længere liv. Først og fremmest kan du forbedre immunforsvaret markant, men flere undersøgelser har også vist, at kræftpatienter kan forlænge livet ved at indtage store mængder af frugt og grønt.

Sådan kommer du i gang:

1. Køb det rigtige udstyr til at lave juice

Mange vil måske vælge at gå all-in ved at købe den mest avancerede juicer på markedet, når de bevæger sig ud på deres første juicerejse, men Zennie Bonde Mogensen anbefaler, at du ser juicetilværelsen lidt an.

– Ender du med at blive juiceentusiast, skal du selvfølgelig have en rigtig god juicer, men du kan fint starte med den billige udgave, så du kan se, om det er noget for dig. Nogle juicere får mere ”kød” med end andre, men føler du, din juicer filtrerer lidt for meget, kan du evt. bare blande lidt af frugtkødet i efterfølgende, så du får en tykkere juice med flere fibre, siger Zennie Bonde Mogensen.

2. Brug årstidens grønt

Juice kan også påvirke dit helbred i den rigtige retning. De mange grøntsager og frugter styrker dit immunforsvar og kan desuden påvirke infektioner og cancer positivt. Bare vær kritisk, når det kommer til råvarerne.

Se også:

– Du bør virkelig tænke over, hvilke råvarer du bruger i din juice, for det har f.eks. meget stor betydning, om de æbler, du propper i juicen, er friske, eller om de kommer fra de såkaldte æblehoteller, hvor de har ligget i en længere periode. Jo længere tid der går, fra tingene er plukket, til de bliver spist, jo mere næring og jo flere vitaminer går tabt. Derfor vil jeg altid anbefale, at du så vidt muligt bruger årstidens råvarer, da de er mere friske, siger læge Steen Lindberg.

3. Hold igen med de søde frugter

Det kan være fristende med ren appelsin- eller æblejuice, men overvægt af søde frugter kan gøre din juice uhensigtsmæssigt sukkerholdig.

– Appelsinjuice kan være vanedannende, men du skal være opmærksom på, at det sukker, du ikke får brændt af, sætter sig som fedt. Derfor kan din juice godt give dig et par ekstra kilo på sidebenene, hvis ikke du passer på, siger Steen Lindberg.

4. Få frugtkødet med

Ligesom vi skal passe på, at juicen ikke bliver for sød, skal vi også passe på, at den ikke bliver for tynd. Det er nemlig i frugtkødet, en stor del af næringsstofferne sidder.

– Jo mere frugtkød, jo sundere juice. Jeg anbefaler, at du anskaffer dig en juicer, der får en stor del af pulpen med, eller at du alternativt anvender pulpen på en anden måde, for der er ingen grund til at smide de gode næringsstoffer ud. Brug evt. pulpen i din mad, eller blend det i din juice, så du får en tynd smoothie, siger Steen Lindberg.

5. Vælg de rigtige grøntsager

– Juicer du de rigtige råvarer, og holder du sukkeret på afstand, styrker du immunforsvaret, ligesom du også sænker risikoen for kronisk inflammation og cancer. Her udgør især hvidløg, tomater, broccoli, spinat og kål nogle af de vigtigste grøntsager, og især kåltyperne er gode i forhold til at mindske risikoen for brystkræft. Det er vigtigt at undgå det hurtigtoptagelige sukker, da det kan have den modsatte effekt, idet infektioner og cancer lever af sukker, siger Steen Lindberg.

På femina.dk får du tips til at komme godt i gang med en juicekur

Af redaktionen, FEMINA, Aller Media

Tips til juicen

- Variér dine farver i juicen, så du får forskellige næringsstoffer og kan glæde dine smagsløg med lidt forskelligt.

- Drik din juice inden et måltid. Det regulerer mæthedsfornemmelsen.

- Få ”kødet” med i juicen. Vælg enten en juicer, der ikke filtrerer for meget, eller bland lidt blendede frugter og grøntsager i juicen.

- Lav din juice ved en temperatur på 2-5° – på den måde holder næringsstofferne bedre.

- Drik din juice med det samme, da iltning påvirker næringsindholdet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.