GUIDE: Sådan får du de bedste og billigste briller

Prisen på briller kan virkelig være høj, og det kan være svært at sammenligne priser, så du bedst gennemskuer, hvordan du får det billigste par. Her får du en god guide til hjælp.
Undgå at lade dig snyde, når du køber nye briller. Bliv klogere på markedet lige her. 
Undgå at lade dig snyde, når du køber nye briller. Bliv klogere på markedet lige her.  FOTO: Scanpix

Briller er dyre, og det kan være svært at gennemskue, hvor du får den bedste pris, for det vrimler med forskellige rabatter i de forskellige brillekæder. Et sted er der aldersrabat, et andet mængderabat, nogle har rabatter på stel, andre på glas, og derfor er det næsten umuligt at sammenligne priserne.

Forbrugerrådgiver Pia Junø giver dig her sine bedste råd til, hvordan du undgår at betale for meget for dine briller og forklarer, hvilke overvejelser du skal gøre dig, hvis du køber briller i udlandet.

Allerførst beslutter du dig for, hvilke stel og glas du vil have. Når du har gjort det, kan du gå i gang med at undersøge markedet. Besøg minimum tre forskellige forretninger og bed om at få den endelige pris – med rabatter – udregnet for både stel og glas. Få det skriftligt. For at sikre dig, at brillerne ikke kommer på tilbud, kort tid efter at du har bestilt dem, så spørg, om der er tilbud på vej. Butikkerne er ikke forpligtede til at fortælle dig om kommende tilbud, men mange gør det alligevel.

Kend din gigt: Hvilken type lider du af? Se mere på Familiejournal.dk

Hold øje med særrabatter

Undersøg, om du har adgang til særtilbud f.eks. gennem din fagforening, en indkøbsforening eller Ældre Sagen, og husk, at en gratis synstest ikke forpligter til, at du køber dine nye briller i den butik, hvor du har fået synstesten. Tilbud om gratis synstest er ganske udbredt.

Mange brillebutikker kan have flere forskellige tilbud på samme tid. Tjek, om rabatterne kan kombineres. Det kan de, hvis der ikke specifikt er gjort opmærksom på, at de ikke kan kombineres.

Det er vigtigt, at du ikke bestiller brillerne, før du er helt sikker. For brillerne er købt, når du har bestilt dem. Selv om der går 14 dage, før du får brillerne, er købet gældende fra bestillingsdatoen.

Spar penge på briller i udlandet

Der er mange penge at spare på briller, hvis du køber dem i udlandet. Det viser adskillige prissammenligninger. Køber du for eksempel et par briller på en smuttur til Berlin, kan du let spare et par tusinde kroner.

I Spanien, Sverige og Thailand kan du også med fordel købe nye briller, men vær opmærksom på, at det kan være svært og langvarigt at få rettet fejl og mangler på briller fra udlandet. Får du besværligheder i den forbindelse, kan du evt. få hjælp fra Forbruger Europa. Hjælpen er gratis.

Her er tegnene på, at du har hjerteproblemer: Se dem på Familiejournal.dk

Klag, hvis dine briller går i stykker Det er ikke alle problemer med briller og kontaktlinser, der giver dig rettigheder efter købeloven.

Men du kan med fordel klage over dine briller, hvis:
• Brillestellet knækker, uden at det har lidt overlast
• Farven skaller af
• Brillestangen falder af, fordi skruen er løs
• Glassene har en forkert styrke
• Glassenes antirefleksbehandling krakelerer
• Glassene falder ud, fordi de ikke passer til stellet.

Men du får ikke medhold i din klage, hvis:
• Brillestellet knækker, fordi det har lidt overlast
• Brillerne klemmer over næsen eller bag ørerne
• Glassene revner, fordi du f.eks. har tabt brillerne eller lignende
• Du ikke kan vænne dig til briller med flerstyrkeglas (glidende overgang)

Rasmus Seebach vil have børn, men kæresten er for ung: Se mere på Udeoghjemme.dk

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.