Grotesk fejl: 87-årige Aase offer for medicinkaos på sygehus

Ingen på sygehuset i Odense kan gøre rede for, om den ældre kvinde egentlig fik sin livsvigtige blodfortyndende medicin, mens hun var indlagt. Det skriver Fyns Stiftstidende.
Efter en mislykket operation blev den 87-årige kvinde sendt tilbage på sengeafsnittet "for at dø".
Efter en mislykket operation blev den 87-årige kvinde sendt tilbage på sengeafsnittet "for at dø". Scanpix - modelfoto

Sygehus i Odense kan ikke redegøre for, om ældre kvinde fik sin blodfortyndende medicin under kaotisk indlæggelse på ældremedicinsk afdeling. Efter ni dage fik kvinden en blodprop

"Uvist, om patienten har fået Marevan i afdeling G".

Sådan skriver en læge på ældremedicinsk afdeling på Odense Universitetshospital i 87-årige Aases journal den 27. februar i år. Da har kvinden, der har fået den blodfortyndende medicin Marevan i årevis, været indlagt i ni dage på afdelingen.

Sendes tilbage for at dø

Det skriver Fyens Stiftstidende, som i serien "Farlige fejl" afdækker, hvordan presset personale på sygehusene begår fejl, der kan skade patienternes helbred.

Samme aften får Aase en blodprop i lysken. Hun bliver opereret, men operationsholdet vurderer indgrebet som mislykket og sender Aase retur til sengeafsnittet for at "dø på afdelingen".

"Patientens tilstand er så skrøbelig, at genoplivning ikke ville være meningsfyldt", skriver en overlæge efter operationen. De pårørende kontaktes, og al medicin tages fra Aase. Den 87-årige kvinde får heller ingen væske.

- Vi fik at vide, at der ville gå mellem to og 90 timer, så vi ringede til den resterende familie, fortæller Aases datter, Inge Frydenlund, til avisen.

Datter er rystet

Det korte af det lange er, at Aase ikke dør. Efter to døgn opdager familien, at Aase har fået varmen tilbage i bentøjet. I dag er Aase tilbage på sit plejecenter i Otterup, men hun har det ikke for godt.

Det har datteren, Inge Frydenlund, heller ikke oven på flere kaotiske indlæggelser af hendes mor. Den ene gang blev moderen ved en fejl erklæret død på grund af en forveksling af cpr-numre. En fejl, som sygehuset har undskyldt over for kvinden og hendes pårørende.

- Men hvordan pokker kan det ske, at afdelingen ikke aner, om min mor har fået sin medicin eller ej, spørger Inge Frydenlund.

Den ledende overlæge på ældremedicinsk afdeling i Odense, Lars Erik Matzen, kan ikke forklare forløbet:

- Men det er meget sjældent, at patienterne ikke får den medicin, de skal have,
siger overlægen til Fyens Stiftstidende.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.