Landmand Johannes Nielsen fra Galten i Jylland er vred. Vred over, at han for at følge reglerne bliver tvunget til at påføre sine grise en smertefuld behandling.
I protest mod reglen, der ifølge ham er et udtryk for et 'akademiker-vælde', har han nu - for egen regning - fået produceret en video. Den viser, hvordan han i stalden hjemme på gården må mærke grisene ved at hamre pigge ind i bagdelen på dem, før de skal på slagteriet
Piggene tatoverer et nummer på grisen - de bliver så at sige 'banke-tatoveret' - så man kan finde dem igen hele vejen til køledisken.
Johannes Nielsen mener ikke, det være rigtigt, at han skal udsætte sine svin for den smertefulde metode, som han ifølge de gældende regler skal bruge på dyrene.
- Så nu har jeg betalt for at få lavet videoen - sådan noget har jeg ikke selv forstand på. Mit håb er, at den kan skabe lidt debat, siger landmanden til Avisen.dk om den lille video, som et produktionsselskab har lavet for ham og lagt på You Tube.
Fødevaresikkerheden kommer først
Mette S. Herskin er senior-forsker på Institut for Husdyr-videnskab. Hun forklarer til dr.dk, at grisene bliver mærket, så man nemmere kan spore dem.
Det er vigtigt i forhold til fødevare-sikkerheden, hvis man opdager at nogle grise er syge.
- Man kan sige, at vi accepterer at slå dyr af hensyn til fødevaresikkerheden, siger Mette S. Herskin til dr.dk.
Skrankepaverne bestemmer alt
Set fra Johannnes Nielsens side af bordet virker reglen mildt sagt besynderlig. Han siger, at det da måtte være muligt at vente med at mærke svinene, til de er døde på slagteriet.
Den nuværende regel ser han som et udtryk for det 'akademiker-vælde', som han mener er ved at tage pusten fra landmændene.
- Vi bliver pålagt så mange regulativer og regler. Det virker som om, det snart er vigtigere at overholde reglerne på papiret, end det er at passe dyrene ordenligt, siger han.
- Landmænd er de mest ydmyge mennesker. Vi prøver at gøre det godt. Men man bliver så træt, siger han om de - som han ser det - komplet ulogiske regler.