Grevinde Alexandra siger farvel efter fyring

Søndag var Alexandras sidste officielle dag med DR Pigekoret, som hun har været protektor for siden 1996. Protektionen blev opsagt i august, hvor royale eksperter forudså, at det ikke ville blive Alexandras sidste fyring.
Her ses grevinde Alexandra med DR Pigekoret til et tidligere arrangement.
Her ses grevinde Alexandra med DR Pigekoret til et tidligere arrangement. Foto: Scanpix

Søndag gik DR Pigekoret på scenen med Grevinde Alexandra som protektor for sidste gang, skriver BT.

Normalt er en protektion for livet, men DR Pigekoret valgte i august at give Alexandra en 'fyreseddel'. Herefter udtalte flere royale eksperter, at Alexandra kunne forvente at miste flere protektioner.

Grevinden har været protektor for DR Pigekoret siden 1996. Grevinde Alexandra har ikke tidligere udtalt sig om afskeden med rollen som protektor for koret. Søndag udtalte Alexandra sig positivt om forholdet til DR Pigekoret.

"Mørke? Nej, det var en fantastisk koncert. Jeg har været sammen med pigerne i 18 år og jeg ønsker dem alt godt fremover," sagde Alexandra til BT om hendes sidste officielle dag med koret.

Fra scenen var der også rosende afskedsord til Alexandra. Men selvom det bliver betegnet som en lykkelig skilsmisse, ligger der angiveligt mere bag opsigelsen af Alexandra som protektor.

Ugebladet Her & Nu har tidligere citeret anonyme kilder for, at Alexandra var et for dyrt bekendtskab for DR Pigekoret, da hun havde dyre vaner og hang til limousiner.

Kongehuseksperter har over for BT tidligere forklaret, at afskedigelsen kan ses som begyndelsen på enden for Alexandra som protektor. Det kan ses som et tegn på, at dronning Margrethe er ved at køre grevinden ud på et sidespor.

Til søndagens koncert i DR's koncertsal var kongehusets faste loge heller ikke taget i brug, da grevinde Alexandra satte sig til rette i salen sammen med prins Felix og manden Martin Jørgensen.

Da grevinden blev protektor for koret i 1996 var gift med prins Joachim og var meget populær hos befolkningen. Det har ændret sig siden og kan have betydning for, at DR Pigekoret ikke har ville fortsætte protektionen.

"Det sker meget sjældent, at sådanne protektioner ophører," udtalte kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen til BT i august.

"Jeg ved ikke, hvor interesseret kongehuset er i, at Alexandra skal have en rolle i fremtiden. Hendes protektioner har været berettigede, fordi hun har været medlem af kongehuset, men det er hun ikke længere. Så hverken kongehuset eller det danske samfund har nogen interesse i, at hun bliver ved med at spille en fremtrædende rolle," uddybede han.

Prins Felix og Nikolai nærmer sig langsomt voksenlivet, og i samme takt vil Alexandras rolle blive udspillet. Derfor kan det forestilles, at Alexandra vil miste flere af sine protektioner. Hun er nu protektor for 12 foreninger og fonde.

Kilde: BT.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.