Gretelise Holm: Vil ikke være fattig igen

Gretelise Holm er både journalist, forfatter og debattør. Hun er drevet af at undgå den fattigdom, som hun fik så langt ind på livet som barn.
Forfatter og journalist Gretelise Holm har altid været drevet af ønsket om aldrig mere at være fattig - og aldrig være økonomisk afhængig af en mand.
Forfatter og journalist Gretelise Holm har altid været drevet af ønsket om aldrig mere at være fattig - og aldrig være økonomisk afhængig af en mand. Jakob Dall / Scanpix

Gretelise Holm kunne allerede som 19-årig hoppe direkte fra lærepladsen på Kolding Folkeblad til en stilling på Vestkystens Christiansborg-redaktion, helt inde i magtens centrum.

– Der var ikke mange fag dengang, hvor man kunne stige så hurtigt i graderne og slet ikke som kvinde, siger Gretelise Holm til SØNDAG.

Mette Horn har trukket stikket og siger nej til jobtilbud. Læs hvorfor på søndag.dk.

Hun besluttede tidligt, at hun aldrig som sin mor ville være økonomisk afhængig af en mand, og det har hun heller ikke været.

– Hele mit voksenliv har jeg været optaget af ikke at blive fattig igen. Sammen med min meddelelsestrang er det stadig min store drivkraft. Jeg arbejder meget, skriver bøger og holder mange foredrag. Efterhånden har jeg skrevet 35 bøger, så doven kan man ikke kalde mig, siger hun.

Hvorfor stoppede Cecilie Frøkjær på Go’ Aften Danmark? Læs interviewet på søndag.dk

Forsoning med barndommen

Som 56-årig slog Gretelise ind på en helt ny karrierevej og skrev sin første kriminalroman i en serie, der handler om journalisten Karin Sommer, som er single, over 50 og kan lide erotik.

De seneste år har hun dog holdt pause fra krimi-skriveriet for i stedet at skrive sine erindringsbøger. Og arbejdet med dem har forsonet hende med nogle af de værste barndomsoplevelser.

– Jeg har nok været vred tidligere, især på min far. Jeg var utroligt bange for ham, fordi han var så lunefuld og hidsig og har stort set ingen gode minder om ham. Men det har hjulpet mig, at jeg fandt ud af ting og sager om hans baggrund, som forklarede, hvorfor han var, som han var, siger hun.

20 % af alle børn skulle være tvangsfjernet

Gretelise drager ofte land og rige rundt og fortæller om sine bøger og sin baggrund, og tit er der nogen, der spørger, hvorfor hun og hendes søskende ikke blev tvangsfjernet.

– Og så må jeg sige, at hvis manglende vand, toilet og elektricitet, fattigdom og tæv skulle være grund nok til at tvangsfjerne børn dengang, så skulle 20 procent af alle børn i landdistrikterne have været fjernet, siger hun.

Redigeret af webredaktionen, SØNDAG, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.