Greenpeace-støtte må ikke trækkes fra i skat

Der er ikke nogen skattegevinst at hente for de 26.000, som støtter Greenpeace, har Højesteret afgjort.
Danskere der støtter Greenpeace må ikke trække beløbet fra i skat.
Danskere der støtter Greenpeace må ikke trække beløbet fra i skat. Foto: LARS KRABBE/POLFOTO

Højesteret har onsdag afgjort, at de omkring 26.000 danskere, som for tiden støtter miljøorganisationen Greenpeace med et beløb på cirka 800 kroner om året, ikke må trække pengene fra i skat.

Højesterets begrundelse er, at Greenpeace ikke har 300 kontingentbetalende medlemmer og dermed ikke opfylder betingelserne for at kunne give bidragyderne ret til at trække pengene fra.

De 26.000, som bidrager til organisationen, er kun støttemedlemmer.

Greenpeace havde anket den samme afgørelse fra Østre Landsret til Højesteret.

- Vi er selvfølgelig ærgerlige på vores støttemedlemmers vegne, siger Jon Burgwald, som er kampagnechef i Greenpeace Danmark, til Ritzau.

Han erkender, at der er teknikaliteter i bekendtgørelserne, der gør, at Greenpeace ikke opfylder betingelserne - blandt andet, at organisationen skal have 300 kontingentbetalende medlemmer.

- Men i forarbejder til loven - den som politikerne har vedtaget tilbage i '87 - står der specifikt, at organisationer som Greenpeace skal være omfattet. Derfor undrer det, at man med bekendtgørelser kan ændre på lovens grundvilkår, siger Burgwald.

Da sagen var for Østre Landsret, var et af Skatteministeriets argumenter, at organisationen er udemokratisk.

I modsætning til en medlemsstyret forening er magten i Greenpeace placeret hos en lille gruppe mennesker.

At sagen nu er tabt for Greenpeaces vedkommende, vil ikke have den store betydning for organisationen selv, da den ifølge Burgwald indtil nu har fungeret uden at være en organisation, hvor medlemmer kan trække bidrag fra.

Miljøorganisationen skal i alt betale 100.000 kroner til Skatteministeriet for sagsomkostningerne i Østre Landsret og i Højesteret. De omkostninger har Greenpeace ifølge Burgwald allerede budgetteret med.

Det er blandt andet Blå Kors, Folkekirkens Nødhjælp, Angstforeningen og Unicef samt en lang række andre foreninger og skoler med almennyttige formål, som kan give medlemmer lov til at trække bidraget fra i skat.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.