Greenpeace: PSO-aftale hjælper mest forurenende virksomheder

Forsvar af kystnære vindmøller og klimapulje er plaster på det klimasår, PSO-aftalen skaber, mener Greenpeace.
Greenpeace roser De Konservative for deres forsvar af de kystnære vindmøller i aftalen om afskaffelse af PSO-afgiften.
Greenpeace roser De Konservative for deres forsvar af de kystnære vindmøller i aftalen om afskaffelse af PSO-afgiften. Foto: Malte Kristiansen/Scanpix

Den aftale om afskaffelsen af PSO-afgiften, som et flertal af Folketinget er enige om, er en håndsrækning til de virksomheder, der forurener mest.

Det siger Mads Flarup Christensen, der er generalsekretær i Greenpeace Norden.

Han kalder det en skam, at aftalen begraver PSO-afgiften.

Det bryder med princippet om, at den, der forurener, betaler. Det udgør ifølge Mads Flarup Christensen en håndsrækning til de mest forurenende virksomheder.

- Det er problematisk at afskaffe PSO-afgiften. Den har været med til at finansiere den grønne omstilling, siger han.

- Man går væk fra princippet om, at forurenerne betaler for sin forurening. I stedet lægger man byrden over på borgerne og skatteregningen.

Derudover gøder aftalen ifølge Greenpeace jorden for et øget elforbrug, fordi prisen på el forventes at falde, når afgiften forsvinder.

- Det er klart, at så vil forureningen alt andet lige stige, fordi det bliver billigere at bruge strøm. I og med at en del af vores strøm kommer fra fossile brændstoffer, vil der også blive udledt mere CO2, siger Mads Flarup Christensen.

To elementer i aftalen forsøder den set med Greenpeaces briller.

Mads Flarup Christensen peger på, at der oprettes en klimapulje på i alt 375 millioner kroner. Puljen skal modvirke det øgede forbrug.

Derudover er planerne om at skrotte en række kystnære vindmøller revet ud af aftalen.

- Det er værd at fejre, at et grønt flertal bestående af blandt andre De Konservative har stået fast på og gennemtrumfet bygningen af de såkaldte kystnære Vesterhavs-møller, som Løkke-regeringen ville skrotte.

Det vil ifølge Mads Flarup betyde flere tusinde job, grøn strøm til 900.000 danske elforbrugere og "et tiltrængt plaster på Danmarks sårede troværdighed som klimaleder."

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.