Gravid i en fart: Hjælper særlige sexstillinger?

Der er masser af myter, hvad angår graviditet og sex. Få svar her på, om der er hold i myterne.
At blive mor er en stor drøm for de fleste kvinder, men det er ikke alle, der bliver gravide, når de ønsker det.
At blive mor er en stor drøm for de fleste kvinder, men det er ikke alle, der bliver gravide, når de ønsker det. Foto: SCANPIX arkiv

Af Cecilie Wenstrup, Traffic Center, Aller Media

Hvor mange gange skal man have sex, før der er bingo?

Det spørgsmål - og mange andre - er der flere kvinder, der stiller sig selv, når de forsøger at blive gravide. Bliv klog på, hvad der er rigtigt og forkert, når det gælder graviditet og sex.

Vi afliver - og bekræfter - her en række kendte graviditetsmyter:

MYTE: Uregelmæssig menstruation påvirker chancen for at blive gravid

SVAR: Sandt!

Alle kvinder har fra tid til anden oplevet, at de må vente på en udebleven menstruation i løbet af livet, eller at menstruationen pludselig kommer, når de mest venter det.  Uregelmæssig menstruation indebærer et interval, der er kortere end 25 dage eller længere end 35 dage (regnet fra den første menstruationsdag). Uregelmæssige menstruationer tyder på uregelmæssigheder i ægløsningen eller eventuelt et fravær af ægløsning.

- Ægløsningen er betingelsen for, at man overhovedet kan blive gravid. Forsøger du at blive gravid, når du har uregelmæssige menstruationer, vil det derfor også blive sværere for dig at blive gravid, forklarer Mette Haase Moen, professor og overlæge til KK.no.

Tre måder I kan kickstarte sexlivet og jeres sexlyst: Læs mere på femina.dk

MYTE: Ved at have sex flere gange om dagen øger jeg også chancerne for at blive gravid

SVAR: Forkert!

Det er ikke nødvendigt at have sex hele tiden for at blive gravid.  Det handler så at sige om kvalitet og ikke kvantitet. Vil man gerne have et barn, kan man ’nøjes’ med sex to-tre gange om ugen, siger Moen.

MYTE: Den kønssygdom, jeg fik som yngre, betyder ingenting i dag

SVAR: Forkert!

- En infektion som klamydia eller gonoré, kan ødelægge en kvindes æggeledere. Enkelte kønssygdomme kan i værste fald gøre en kvinde steril, men det ses som regel kun i tilfælde, hvor vedkommende har haft sygdommen i længere tid uden at have været i behandling. Mange kan også have en kønssygdom uden at vide det.

Mia Lyhne: ’’Det er et tabu at få børn alene’’ - læs mere på Femina.dk

MYTE: Selvfølgelig kan jeg få et barn, selvom jeg er fyldt 40

SVAR: Forkert!

Alderen betyder meget, når man skal have et barn. Fra 20-30 års alderen halveres den månedlige chance for at blive gravid, og ved ca. 37-års alderen bliver den atter halveret. Det betyder, at det vil tage meget længere tid at blive gravid, og med alderen øges risikoen for aborter og kromosonfejl hos fosteret.

- Man antager, at en kvindes frugtbarhed er ophørt de sidste 5-10 år før den sidste menstruation.  Kvinder, der kommer i overgangsalderen senere end andre, bevarer dog deres frugtbarhed længere end andre.

MYTE: Enkelte sexstillinger kan øge chancerne for graviditet

SVAR: Forkert!

- Det er nok bare en myte. Tyngdekraften har ikke meget at sige for dine muligheder for at blive gravid, og det gælder uanset hvilken stilling, man står eller ligger i, forklarer Moen.

Parterapeut: Sådan kan du undgå 7-års krisen- læs mere på Q.dk

MYTE: Når du forsøger at blive gravid, bør du vente med at have sex, til du har ægløsning

SVAR: Forkert!

Man regner med at en graviditet kan ske indenfor seks dage i en kvindes cyklus. Den sidste dag er ægløsningsdagen, som igen er ca. 14 dage inden den næste menstruation.  Derfor er det også bedst at have samleje i dagene før ægløsningen.

- Sæd kan overleve i kvinden og befrugte et æg i tre-fem dage, efter du har haft sex. Venter du med at have sex til du har ægløsning, så kan du havegået glip af chancen for at blive gravid i den måned, slutter Moen.

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.