Gravid elev fyret og snydt for løn: Får 280.000 i erstatning

En gravid kvinde blev fyret fra sit job som kontorelev i et logistikfirma. Det kostede firmaet en stor erstatning.
Det kan blive en rigtig dyr fornøjelse, hvis en virksomhed fyrer gravide elever.
Det kan blive en rigtig dyr fornøjelse, hvis en virksomhed fyrer gravide elever. Foto: Scanpix

Det blev en rigtig dyr forretning for en virksomhed, som tidligere på året valgte at skille sig af med en ung, gravid elev. I alt skal virksomheden betale 280.000 kroner i erstatning til eleven.

Det fremgår af en ny kendelse fra Tvistighedsnævnet, som afgør uenigheder mellem elever og praktikvirksomheder.

Fagforening: Dårlig undskyldning

Den unge kvinde var ansat som kontorelev i en logistikvirksomhed og havde fire måneder tilbage af sin praktiktid, da hun blev fyret. Chefen var orienteret om, at hun ventede barn, men begrundede fyringen med, at kvinden havde et højt sygefravær. Fyringen skete dog først længe efter, elevens prøvetid var overstået, og kort efter, hun var blevet sygemeldt på grund af gener, som netop skyldtes graviditeten.

Derfor lyder begrundelsen mest som en dårlig undskyldning for at slippe af med en elev på vej på barsel, mener elevens fagforening HK/Privat.

- Det er en rigtig og kontant kendelse. Selvfølgelig kan en arbejdsgiver ikke bare fyre en gravid elev, uden det får konsekvenser, siger Klara Hoffritz, advokat i HK/Privat, der har ført sagen for eleven.

Man kan nemlig ikke uden videre fyre en elev.

- Hvis en elev har taget af kassen, kan man fyre vedkommende fra den ene dag til den anden. Men ellers er en uddannelsesaftale i princippiet uopsigelig af parterne, når de tre måneders prøveperiode er overstået, forklarer Klara Hoffritz.

Advokat: Virksomheder finder på bortforklaringer

Hvis man fyrer en ansat på grund af graviditet, kan det koste helt op til 12 måneders løn i kompensation. I denne sag fik eleven ni måneders løn svarende til 172.000 kroner. Samtidig fik hun 54.000 kroner for løn i opsigelsesperioden. Resten af beløbet skyldes blandt andet manglende indbetaling til pension og fritvalgsordning.

Fordi det er så dyrt at fyre på grund af graviditet, finder arbejdsgivere på andre undskyldninger, forklarer Klara Hoffritz fra HK/Privat.

- Arbejdsgivere skriver selvfølgelig ikke direkte, at fyringen skyldes graviditet. Derfor finder de på andre forklaringer for fyringen. Det kan være meget ubehageligt for eleven, der pludseligt kan få tillagt en adfærd eller nogle egenskaber, de slet ikke kan genkende, fortæller hun.

Fagforeningen vil nu hjælpe den unge kvinde med at finde en plads, så hun kan komme i gang med uddannelsen igen efter hendes barselsorlov.

Eleven har ikke ønsket at stå frem i medierne af hensyn til praktiksøgningen.

Gravid på job: Sådan er reglerne

Man må gerne fyre gravide ansatte, hvis virksomheden for eksempel mangler opgaver. Men graviditet og barselsorlov må ikke være årsagen til fyringen.

Bliver en gravid ansat fyret, skal arbejdsgiveren bevise, at fyringen ikke skyldes graviditeten.

Beskyttelsen gælder også hvis virksomheden slet ikke vidste, at den ansatte var gravid.

Kilde: KL

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.