Grav din egen laks til påskefrokosten
Gravet laks emmer af forår og er en skøn ret til påskefrokosten. De fleste køber laksen færdig hos fiskehandleren eller i supermarkedet, men den er faktisk ikke svær at lave selv.
Laks er lækkert - og rigtig klassisk forårsmad.
Laks er lækkert - og rigtig klassisk forårsmad. Foto: Scanpix/Iris


Af Anita Banner, ISABELLAS, Aller Media

Selvom hjemmelavet gravet laks har et strejf af luksus over sig, er det en af de klassiske skandinaviske retter, der går helt tilbage til vikingetiden, og som dengang var en almindelig spise i Norden – også til hverdag.

Ifølge kogebogsforfatter og ernæringskonsulent Marianne Kastberg er gravning i dag en tilberedningsmetode snarere end en konserveringsmetode.

- Men du opnår dog en smule forlænget holdbarhed af fisken, idet du trækker noget af saften ud af den ved brug af salt og sukker. Holdbarheden er to til tre dage i køleskab, siger hun til magasinet ISABELLAS.

Det er ikke svært at grave fisk, og man får en laks, der smager utrolig delikat og smelter på tungen.

Se trin-for-trin-billeder af hvordan du graver laks på Isabellas.dk

Frys din laks

Ifølge Marianne Kastberg skal du ikke frygte at blive syg af hjemmegravet laks:

- Fødevarestyrelsen anbefaler, at al fisk, der skal spises rå, fryses et døgn ved -20 grader af hensyn til parasitter. Og fiskehandleren skal også anbefale, at vi fryser fisken. Du kan vælge at fryse fisken, efter den er gravet – evt. i 2-3 små portioner, – hvis du synes, det er mere praktisk, siger hun.

Skal madlavningen gå hurtigt, er det fristende bare at købe en frossen lakseside i supermarkedet. Men det anbefaler Marianne Kastberg ikke.

- Nej, det ville jeg aldrig gøre – fisken kan jo være flere måneder gammel. Gå i stedet til en god fiskehandler, og bed om en frisk lakseside til gravet laks. Det er vigtigt for både smag og konsistens, at laksen er superfrisk, siger hun.

Få 10 lækre opskrifter på alt fra laksetatar til laksefrikadeller på Isabellas.dk

Sådan graver du laks trin for trin

Denne opskrift af madskribent Carsten Kyster er både nem og lækker at servere til gæster.

Gravet laks med ricottaost, krydderurter og grillet brød
Laksen rækker til ca. 10 personer.

  • 1 side laks, ca. 1 kg, frosset i minimum 24 timer og optøet igen
  • 1 stort bundt dild
  • 2 spsk. fennikelfrø,
  • 2 tsk. sorte peberkorn
  • 4 spsk. salt
  • 2 spsk. sukker

 Tilbehør til 4 personer:

  • 100 g ricottaost
  • 1 citron, usprøjtet
  • ¼ bundt basilikum
  • 4 skiver brød
  • Krydderurter: Dild, purløg og persille
  1. Tjek laksen for ben, og tag benene ud med en madpincet. Læg laksen i en bradepande.
  2. Skyl og hak dild med stængler fint.
  3. Her er 7 madvarer, du skal passe på med at varme op igen.
  4. Knus fennikelfrø og peber i en morter eller på en elektrisk kaffemølle. Bland dild og krydderier med salt og sukker.
  5. Fordel krydderiblandingen hen over laksen, dæk fisken til med køkkenfilm, og sæt den på køl mindst 24 timer.
  6. Skær laksen i tynde skiver.
  7. Rør ricottaosten med revet citronskal og finthakket basilikum. Smag til med salt og peber. Pluk krydderurterne, og grill brødet.
  8. Anret brødet med ricottaost, 3-4 skiver gravet laks og krydderurter. Server med citron skåret i både.

 

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.