Grav danmarkshistorie op bag en skærm

For første gang kan man følge med i en udgravning live på tv, hvor man også kan spørge arkæologerne til, hvad de graver op.
Du slipper for at trække i gummistøvlerne og få jord under neglene, hvis du vil være med til at grave danmarkshistorie op.
Du slipper for at trække i gummistøvlerne og få jord under neglene, hvis du vil være med til at grave danmarkshistorie op. Foto: Colourbox/free

Man skal være rigtig interesseret i arkæologi hvis man tropper op på et sted, hvor der er en udgravning i gang.

Men nu kan man slippe for kolde tæer og rød næse. Man kan stå inde i varmen og følge udgravningen på tv.

Museum Østjylland i Randers har nemlig i denne uge for første gang i Danmark transmitteret direkte fra en udgravning i Hald ved Viborg. Det skriver DR Østjylland.

Man kan følge udgravningen indendøre på en interaktiv tv-skærm - og man kan samtidig stille spørgsmål til folkene, som er i gang med at grave på stedet.

- Man skal bare trykke på en grøn knap under den kæmpestore TV-skærm i vores reception. Så får man forbindelse til arkæologen, som er i gang med at grave, fortæller overinspektør på Museum Østjylland, Ernst Stidsing, til DR Østjylland.

- Og arkæologen kan f.eks. vise de ting i udgravningen, man spørger om.

Der har været stor interesse for TV-transmissionen, siger Ernst Stidsing, som håber, at arkæologerne de kommende dage bliver oversvømmet af spørgsmål, så de ikke får meget tid til at grave.

På spørgsmålet om, hvad der skulle være så fascinerende ved at se arkæologerne grave i jorden med en ske, siger Ernst Stidsing.

- Man kommer så tæt på på de mennesker, der levede dengang.

Tv-transmissionen er en del af et større formidlingsprojekt om Middelalderborge og der vil komme flere tv-transmissioner fra andre udgravninger.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.