Græsk regering forbereder nye reformplaner

Trængt græsk regering bliver i stigende grad beskyldt for at sælge illusioner til befolkningen.
Grækenlands regering arbejder på en ny liste med reformer, men premierministeren synes stadig mere trængt i Athen, hvor flere og flere beskylder de politiske ledere for at sælge "illusioner."
Grækenlands regering arbejder på en ny liste med reformer, men premierministeren synes stadig mere trængt i Athen, hvor flere og flere beskylder de politiske ledere for at sælge "illusioner." Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Grækenlands regering forberedte søndag nye reformforslag, som den håber vil kunne sikre finansiel støtte fra eurozonen, men den bliver i stigende grad beskyldt for at sælge "illusioner" til vælgerne, efter at de nye politiske ledere hidtil ikke har været i stand til at indfri deres valgløfter.

Den venstreorienterede premierminister Alexis Tsipras har insisteret på, at grækerne opnåede en vis succes under forhandlingerne med finansministrene fra euro-zonen, da disse er gået med til at forlænge den eksisterende aftale med fire måneder, hvis regeringen kommer med en liste over reformer mandag.

Den umiddelbare reaktioner i Athen fredag var da også lettelse, da grækerne undgik en bankkrise, og Tsipras havde også holdt fast ved løftet om at holde Grækenland inde i euroen.

Det stærkt marxistiske Syriza-parti, der består af en bred koalition af mange mindre og ofte internt uenige venstrefløjspartier, har indtil nu været tavs om de kompromisser, som er indgået for at sikre accept fra eurogruppen.

En fremtrædende veteranpolitiker på venstrefløjen, Manolis Glezos, kritiserede søndag sit eget bagland for ikke at have levet op til partiets valgløfter.

- Jeg undskylder over for den græske befolkning, fordi jeg tog del i denne illusion. Syrizas venner og tilhængere må tage stilling til, om de kan støtte denne situation.

Finansminister Yanis Varoufakis siger, at reformudspillet bliver færdigt i god tid - inden mandag. Han betegnede fredagens aftale som "et afgørende øjeblik" efter fem år, hvor Grækenland har følt sig isoleret i kredsen af eurolande.

De 19 eurolandes finansministre nåede fredag - efter deres tredje krisemøde på halvanden uge - til enighed om en skitse til en fire måneders forlængelse af lån til Grækenland. Det skete blot en uge før, at det nuværende hjælpeprogram udløber.

Eurogruppens chef, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem, betegner fredagens møde i eurogruppen som "intenst" og beslutningen som "meget vigtig".

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.