Grænse-borgmester til danskerne: Stop klynkeriet og hjælp flygtninge

Sønderborgs S-borgmester bryder sig langt fra om alle stramninger i den omstridte asylpakke, som Mette Frederiksen også har været med til at bakke op om. Han er bekymret for, at Socialdemokraterne føjer sig for meget for Dansk Folkeparti i asylpolitikken.
Asylpakker og stramninger i flygtningepolitikken er ansvarsforflygtigelse overfor resten af Europa, mener Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen. Det ærgrer ham, at både S og V lægger under for Dansk Folkepartis strammerkurs.
Asylpakker og stramninger i flygtningepolitikken er ansvarsforflygtigelse overfor resten af Europa, mener Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen. Det ærgrer ham, at både S og V lægger under for Dansk Folkepartis strammerkurs. Foto: Claus fisker, Scanpix.

Grænsebomme, teltlejre for asylansøgere og konstante stramninger på asylområdet er absolut ikke noget, som Sønderborgs socialdemokratiske borgmester Erik Lauritzen bryder sig om.

Han ser gerne, at hans partiformand Mette Frederiksen snart trækker en streg i sandet over for Dansk Folkeparti, der ikke skal have lov at diktere flere danske asylpakker.

- Vi bor lige op ad den tyske grænse og kan se hvilke udfordringer, de har i Tyskland. Og der er jeg bare nødt til at sige, at så må vi danskere ikke klynke på den måde, som vi gør. Vi har en fælles opgave i at hjælpe, siger Erik Lauritzen.

Nej til kæmpestore teltlejre

Lige nu er der knap 1.000 asylansøgere i Sønderborg kommune, der venter på at få behandlet deres ønske om asyl i Danmark. Dertil kommer 170 flygtninge, som har fået permanent bopæl i kommunen.

- Det kan vi godt klare. Der, hvor der kommer fremmede mennesker i nød til vores land, skal vi som socialdemokrater sørge for, at det gøres på den rigtige måde. Og jeg synes altså ikke, at vi i Danmark er nået dertil, hvor det er nødvendigt at etablere kæmpestore teltlejre, fastslår Erik Lauritzen.

Ansvarsforflygtigelse

Den sønderjyske borgmester raser over, at man fra regeringens side tilskynder til at placere flygtninge i teltlejre.

- Det er et forsøg på at gøre det så dårligt, som det nu kan blive, så nogle asylansøgere bliver væk. Jeg synes, at det er ansvarsforflygtigelse i forhold til resten af Europa. Flygtningekrisen er så stor en udfordring, at vi skal være fælles i Europa om at løse den. Jeg ved godt, at nogle ikke synes, at vi skal lave fælles ordninger og aftaler, men det synes jeg, at vi skal, understreger han.

Dermed kritiserer han også sin partformand, der ønsker, at Danmark skal stå udenfor EU’s fælles flygtninge- og asylpolitik.

Den socialdemokratiske borgmester har det blandet med, at hans eget parti i sidste uge har været med til i lyntempo at vedtage den omstridte asylpakke med 34 stramninger på asylområdet.

- Der er bestemt elementer i asylpakken, som jeg ikke bryder mig om. Omvendt anerkender jeg jo, at Folketinget og regeringen står med en vanskelig opgave, hvor de to store ansvarlige partier Socialdemokraterne og Venstre er nødt til at stå sammen for at løse de kæmpe udfordringer, siger han.

Genkender hverken S eller V

Men han er bekymret for, at Socialdemokraterne og Venstre lægger for meget under for Dansk Folkepartis strammerkurs.

- Dansk Folkeparti får lov at trække for meget i den forkerte retning i udlændinge-politikken, og der er nogle elementer, hvor jeg ikke kan genkende hverken Socialdemokraternes eller Venstres grundholdninger, siger han.

Erik Lauritzen mener, at Dansk Folkeparti som støtteparti for regeringen har fået held med at påvirke den kontroversielle asylpakke alt for meget.

- Grundlæggende synes jeg, at Danmarks største parti Socialdemokraterne skal være med til at lægge linjerne på så vigtigt et område og i så svær en tid. Men der er så mange stramninger og så meget symbolpolitik, hvor man vil gøre det så svært som muligt for at afskrække så mange som muligt for at komme. Det kommer - for mig at se - fra Dansk Folkeparti, og det bryder jeg mig ikke om, fastslår borgmesteren.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.