Grækenland på spanden: Vi kan ikke betale

Den græske finansminister siger, at kreditorer må komme Athen i møde, da grækerne allerede er gået langt.
Den græske indenrigsminister, Nikos Voutsis, fortæller til græsk tv, at Grækenland ikke kan betale afdraget på lånet i næste måned.
Den græske indenrigsminister, Nikos Voutsis, fortæller til græsk tv, at Grækenland ikke kan betale afdraget på lånet i næste måned. Foto: Petros Giannakouris/AP

Grækenland kan ikke betale afdraget på lånet til Den Internationale Valutafond (IMF) i næste måned, fordi statskassen er tom, siger den græske indenrigsminister, Nikos Voutsis, til græsk tv.

Finansminister Yanis Varoufakis siger samtidig til BBC, at Grækenland "har gjort sig meget store anstrengelser" for at komme frem til en aftale med landets internationale kreditorer for at undgå en konkurs, og at de internationale institutioner nu må gøre deres del.

- Vi har mødt dem trefjerdedele af vejen. Nu må de mødes os på samme vej, siger han.

På grund af den økonomiske krise er Grækenland lukket ude fra obligationsmarkederne, og landet er underlagt strenge spare- og reformkrav fra IMF, EU og Den Europæiske Centralbank.

Det fjerde afdrag til IMF, der forfalder i juni, er på 1,6 milliarder euro (omkring 12 milliarder kroner).

- Beløbet bliver ikke betalt, fordi vi ikke har pengene, siger Voutsis.

Den græske regering drøftede gældskrisen med lederne fra EU's to største økonomier, Tyskland og Frankrig ved EU-mødet i Riga op til weekenden.

Der skete øjensynligt ingen fremskridt under drøftelserne, som den græske premierminister, Alexis Tsipras, havde med Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, François Hollande.

Den græske regering, der bliver ledet af Tsipras' yderliggående venstreparti, blev valgt i januar på løfter om at gå op mod sine internationale kreditorers skrappe sparekrav.

Siden har regeringen forhandlet med de øvrige 18 eurozonelande om lånebetingelserne. Eurozone-partnerne kræver, at den græske regering gennemfører flere omfattende reformer.

En meningsmåling fra Public Issue, der blev offentliggjort i avisen Avgi søndag, viser, at 54 procent af de græske vælgere støtter deres regerings linje.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.